Ouăle de curcă

3 mai 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

„Este adevărat că ouăle de curcă nu conţin colesterol şi sunt foarte bune ca valoare nutriţională?“, iată o întrebare pusă de un pacient.
Ouăle de curcă au un conţinut foarte mare de colesterol, mai mare decât toate celelalte ouă (311 la sută), dar nu este un motiv de panică, pentru că din ultimele studii se pare că acest colesterol conţinut de ouă nu este unul rău, ci dimpotrivă. Dacă e să ne gândim la proteinele conţinute de aceste ouă, ele se învârt tot în jurul valorii de 20 şi ceva (28 la sută) ca şi la toate celelalte ouă. Cel mai mic conţinut îl au ouăle de găină (22 la sută). Deci, până aici este bine. Singurul inconvenient al acestor ouă este faptul că nu conţin vitamina D (care este conţinută doar de oul de găină) şi nici vitamina E, care lipseşte doar la acest gen de ouă. Lipsa vitaminei D nu este o mare problemă, pentru că este uşor de obţinut prin simpla expunere la soare timp de 15 minute (aceasta ia naştere din reacţia pielii expusă la soare) iar vitamina E o poţi obţine şi din alte surse vegetale şi animale (nuci, seminţe, uleiuri vegetale, ulei şi ficat de peşte, vegetale cu frunze verzi). Calciul, o altă mare problemă a unora… într-adevăr, conţine de două ori mai mult calciu decât oul de găină, dar trebuie să ţineţi cont şi de biodisponibilitate (adică de cât de mult şi bine se absoarbe acest mineral în organism). E bine de ştiut că mult nu înseamnă şi biodisponibil. Deci, dacă sunteţi consumatori de ouă de curcă nu înseamnă că veţi deveni mai puternici peste noapte dar nici că veţi avea nişte lipsuri majore. Totul se compensează printr-o alimentaţie variată şi echilibrată.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
”Drumul Crucii” – cea mai lungă procesiune religioasă are loc în Straja

Mii de credincioşi participă în Vinerea Mare la o procesiune care reeditează chinurile Mântuitorului pe „Drumul Crucii“.

E definitiv! Romeo Beja va executa cei cinci ani de închisoare

Vești cât se poate de rele pentru fostul lider al minerilor din Valea Jiului, condamnat pentru subminarea puterii de stat la...

Primăria Şoimuş bună de plată pentru reţeaua de apă nefinalizată

Astăzi are loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Şoimuş, iar între punctele de pe ordinea de zi s-au strecurat câteva...

Închide