ActualitateFlash

Orfelinatele din judeţ sunt pline de copii părăsiţi

Livia Botici

Le-au dat viaţă, dar din motive ştiute numai de ei, i-au părăsit fie în spitale, atunci când au venit pe lume, fie în primii ani de viaţă. Aproape 1.000 de copii din judeţul Hunedoara şi-au găsit o familie în orfelinate sau în grija asistenţilor maternali. Alţii, ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, se află în plasament la alte rude.

Sărăcia este de vină
Centrele de plasament sunt pline de copii,  cu vârste începând de la câteva luni, până la aproape 18 ani. Toţi aceştia, din motive necunoscute, sau din cauza sărăciei părinţilor, au fost părăsiţi de cei care le-au dat viaţă. Aproape 500 de minori, ai căror părinţi au considerat că nu-şi permit să-i crească, se află în acest moment în centrele de plasament din judeţul nostru.
„Pentru ei, centrul de plasament a devenit un adevărat cămin. Aici au parte de dragoste, de atenţie, de mâncare caldă şi de un sentiment de familie, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea lor, din toate punctele de vedere. De asemenea, avem şi cazuri în care copiii părăsiţi sunt daţi în grija unor asistenţi maternali, care se comportă cu micuţii ca şi cum ar face parte din familia lor. De altfel, în acest moment, aproape 400 de copii hunedoreni sunt îngrijiţi de asistenţi maternali. Oricum, suntem de părere că există un trend crescător al numărului de cazuri în care părinţii îşi părăsesc micuţii, pentru că sărăcia, lipsa unui loc de muncă şi nesiguranţa zilei de mâine sunt factori determinanţi în această situaţie. De altfel, în mediul urban, există mai multe cazuri de părinţi care îşi abandonează copiii, pentru că aceştia stau la bloc, au diferite costuri, pentru întreţinere, pentru chirie sau pentru alte utilităţi, iar din disperare, îşi părăsesc copiii”, a declarat Ionela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara.
Potrivit DGASPC Hunedoara, alţi peste 700 de copii, din judeţul nostru, ai căror părinţi se află la muncă în străinătate, au fost daţi în grija bunicilor sau a altor membri ai familiei lor.

One thought on “Orfelinatele din judeţ sunt pline de copii părăsiţi

  • Buna ziua,ma numesc Ileana Simona Chereji si sunt foarte bucuroasa ca am gasit seit-ul dumneavoastra pe internet. In primul rand as vrea sa multumesc tuturor celor ce au avut grija de mine,si mi-au oferit caldura de care aveam nevoie in Orfelinatul din Hunedoara.Din pacate parintii mei nu mi-au oferit asa ceva.In ciuda faptului ca m-au abandonat chiar din ziua cand am venit pe lume in data de 1 Mai 1969 in maternitatea din Hunedoara,imi doresc in continuare sa ii cunosc sa stiu si eu cine m-a adus pe lume,dar nu imi da nimeni nici cel mai mic indiciu .Mi sa spus ca actele din arhiva din acel timp nu mai exista.Oare este posibil asa ceva???M-as bucura din tot sufletul daca dumneavoastra de acolo m-ati putea ajuta sa-mi regasesc parintii. Multe detalii in afara de nume nu am .Numele parintilor naturali este Cordas Monica si Cordas vasile iar a parintilor adoptivi este CHEREJI DUMITRU SI CHEREJI FLORICA . am fost data de la Orfelinat spre adoptie in anul 1972.Cam atata pot sa va spun mai multe iformatii nu am.Daca aceste randuri scrise va impresioneaza poate o sa aveti placerea de a ma ajuta . Va multumesc din suflet .Simona Chereji

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura