OREZUL, SĂNĂTOS SAU NU? (1)

27 septembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Multe persoane se întreabă ce orez ar putea consuma pentru sănătate, dar şi pentru a nu lua în greutate, ştiindu-se că acesta face parte din grupa făinoaselor cu conţinut mare de carbohidraţi.
Pe lângă acest aspect, am mai putea aminti unul, suntem foarte obişnuiţi cu orezul alb cu bob rotund, pentru că aşa îl folosea mama, bunica şi asta doar pentru că era mai ieftin şi fierbea mai repede, dar care nu ne oferă prea multe beneficii. De ce? Pentru că orezul alb pe care îl consumă majoritatea dintre noi este orezul produs printr-un proces de rafinare şi albire care elimină cele mai multe substanţe nutritive, inclusiv proteinele, în totalitate. Şi ca să ne punem în clar: această cereală, orezul, ajuns la maturitate, se numeşte paddy, şi este prelucrată obţinându-se trei feluri de produs finit: orezul cargo (sau orezul brun), curăţat de prima învelitoare şi care reprezintă 80 la sută din paddy, orezul semi-complet, 75 la sută din paddy şi orezul albit – 60 la sută din paddy, care este o boabă fără nici o urmă de scoarţă sau strat proteic. Orezul alb are un conţinut sărac în fibre, amidonul din acesta se absoarbe mult mai repede şi organismul este nevoit să producă o cantitate mai mare de insulină pentru a menţine nivelul glicemiei în limitele normale. Dacă avem o alimentaţie bazată pe orez alb (cum este cazul curelor de slăbire disociate), acesta produce variaţii foarte mari ale glicemiei, care cresc riscul apariţiei diabetului de tip 2, la fel cum se întâmplă şi atunci când mâncăm produse de panificaţie din făină albă, rafinată. De asemenea, dacă îl consumăm şi în cantitate mare, ne îngrăşăm din cauza indicelui glicemic ridicat care declanşează senzaţia de foame mai repede şi ne face să mâncăm mai des.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Violatorul adolescentei din Petroşani, arestat preventiv

Bărbatul din Petroşani care a sedus o adolescentă de 17 ani şi a întreţinut relaţii sexuale cu ea, fără voia...

Martori audiaţi în procesul ucigaşului din peşteră

Mai mulţi martori vor fi chestionaţi de judecătorul care trebuie să facă lumină în cazul femeii omorâte în Peştera Vacii...

Nu au scăpat din spatele gratiilor

Doi hunedoreni, unul acuzat de viol şi altul de tâlhărie, vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Ieri,...

Închide