Ordin de protecție provizoriu, emis de polițiștii din Deva
Polițiștii din municipiul Deva efectuează cercetări în cazul unui bărbat care și-ar fi amenințat fosta concubină cu acte de violență. Pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție provizoriu.
Mesaje pe telefon
Poliția Municipiului Deva a fost sesizată, în data de 21 iunie a.c., de către o femeie de 22 de ani, cu privire la faptul că, în urmă cu o zi, ar fi fost amenințată, prin intermediul unor mesaje primite pe telefonul mobil, cu acte de violență de fostul său concubin, un bărbat de 32 de ani, fapt care i-a provocat o stare de temere.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de amenințare. De asemenea, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, aceștia au emis un ordin de protecție provizoriu.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că Judecătoria Deva a emis, de asemenea, pe numele bărbatului un ordin de protecție, în care sunt stipulate restricții față de fosta sa concubină, ordin care a fost valabil până în luna februarie a acestui an.
În acest caz, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
În primele cinci luni ale acestui an, polițiștii au emis peste 130 de ordine de protecție provizorii. În urma evaluării riscurilor și a solicitărilor victimelor, aproximativ 50 dintre acestea au fost transformate, ulterior, în ordine de protecție emise de instanțele de judecată.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul de a acționa ferm împotriva oricărei forme de violență domestică și îndeamnă persoanele aflate în situații similare să apeleze cu încredere la sprijinul instituțiilor abilitate.
Iată câteva recomandări esențiale pentru persoanele victime ale violenței domestice, pentru a le ajuta să își protejeze viața, integritatea și să își recapete siguranța:
1. Solicită ajutor imediat!
Sună la 112 în caz de pericol imediat.
Nu ezita să ceri ajutorul poliției chiar și dacă nu ai dovezi concrete — protejarea vieții este prioritară.
2. Depune o plângere!
Mergi la cea mai apropiată unitate de poliție pentru a depune o plângere împotriva agresorului.
Poți cere ordin de protecție provizoriu, care se emite de polițiști și care este valabil 5 zile (poate fi prelungit prin instanță).
3. Caută un loc sigur!
Dacă ești în pericol, părăsește locuința și adăpostește-te într-un loc sigur (la rude, prieteni sau într-un centru de primire pentru victime ale violenței domestice). (A.N.)