Orban vrea să impoziteze IT-iştii

2 iunie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Petru Sorin Dumitrescu

A făcut mare vâlvă în spaţiul public declaraţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban, făcută la Mediaş, că nu i se pare normal ca angajaţii din domeniul IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

Este clar, declaraţia lui Orban privind impozitarea IT-iştilor nu este o greşeală a liderului PNL, nu este o eroare de apreciere şi nici o formulare pripită! Degeaba alţi lideri liberali încearcă să dreagă ce a spus Orban; degeaba vine Orban şi invocă drept explicaţii aşa-zise principii de echitate fiscală.
Această intenţie este parte din viziunea economică a PNL. Consilierul pe probleme economice al lui Ludovic Orban, Cristian Păun, consideră că scutirea de impozit a IT-iştilor creează „haos în economie”. El propune, ca şi Orban, eliminarea scutirilor menite să stimuleze anumite sectoare economice prioritare. Dorinţa lui Orban de a impozita salariile IT-iştilor este similară cu viziunea PNL de a tăia sau de a desfiinţa cu totul salariul minim pe economie, pe care îl consideră nociv pentru economie.
Încercând să-şi „repare” declaraţia privind IT-iştii, Ludovic Orban loveşte în sectorul construcţiilor şi în angajaţii cu studii superioare. În cazul angajaţilor din aceste categorii există un salariu minim diferenţiat. Dacă s-ar aplica „echitatea fiscală” la care face apel Orban, ar trebui ca salariul minim pentru angajaţii din construcţii şi a celor cu studii superioare să fie tăiate.
Mai grav decât dorinţa lui Orban de eliminarea unei facilităţi fiscale pentru IT este faptul că nu înţelege economia românească şi priorităţile vitale de dezvoltare asumate pe termen lung.
Veniturile pe care le asigură domeniul IT reprezintă echivalentul a 6 la sută din PIB, adică la fel de mult ca veniturile din agricultură. Este dovada că un guvern PNL condus de Ludovic Orban ar fi un dezastru pentru România.
Guvernul PSD nu doar că a menţinut facilităţile din domeniu, ci le-a şi consolidat! A extins scutirea de impozit pe salariu, inclusiv la angajaţii din IT cu studii medii, dar care sunt studenţi.
În guvernarea PSD, numărul angajaţilor din IT a depăşit 100.000 de persoane!
Se pare că aceeaşi viziune este împărtăşită şi de USR, care afirmă, prin economiştii săi, că majorarea salariului minim este o măsură anti-socială. De aceea ar trebui ca USR să spună clar dacă susţine măsura PSD de scutire de impozit pentru salariile din IT sau dacă susţine măsura PNL de taxare a acestor venituri. Asta ca populaţia să fie informată şi în privinţa intenţiilor celor de la USR.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cornel spune:

    Măi nenea care pupi PSD-ul în ***,ești așa de prost că nu îți dai seama că nu ai modificat nimic la articol?Parcă este un comunicat al PSD.Căt ai încasat să publici mizeria asta?Acolo nu este o știre,este atac la persoană și aprecieri față de competența PNL și USR,mai lipsește ca autorul articolului să ne explice ce mari vizionari și economiști sunt cei din PSD,VEORICA,DRAGNEA,Chelu ăla Ștefănescu,Vîlcov condamnatul și alții ca ei cu școală multă care au adus România unde este acum și românii să o ducă așa de bine ca acum.Pentru ziarist egalitatea,nediscriminarea nu există,pentru el este normal ca cel care căștigă puțin să plătească impozite și cel care câștigă mult să nu plătească,mai lipsește să laude pensiile speciale,salariile de lux și alte venituri speciale ale celor care îl plătesc.Nenea ziaristul legea este clară ,, orice venit se impozitează”,ce nu îți este clar?Dacă niște corupți dau legi care să îi favorizeze pe ei și acoliții lor nu inseamnă că este moral și corect.Se pare că nu vă învățați minte și votul din 26 septembrie nu a însemnat nimic pentru voi,credeți puteți să păcăliți în continuare oamenii și aruncând pe piață teme false și imaginare veți face ROMÂNII să uite de PSD și cum au distrus țara prin hoție și corupție.Nu ține,nu uităm,s-a terminat cu hoții șu privilegiații de orice natură o să vedeți la următoarele alegeri cum vor fi votați hoții pe care îi lăudați.Nu contează câți bani aduci trebuie să plătești impozite ca ceilalți,nimeni nu este obligat să plătească pentru tine,adică unul care câștigă 5.000 de euro pe lună și rămâne cu toți banii și eu câștig 2.150 de lei pe lună( 450 de euro )și p-lătesc 1.00 de lei impozite și contribuții,adică jumătate.De ce âla bogatul să nu plătească și eu amărâtul să plătesc pentru el?Nu are de unde? Nu vă e rușine să scrieți așa ceva și să susțineți corupții?

  2. Cornel spune:

    Rectificare : 1.000 de lei căștig,nu 1.00 lei cum am tastat greșit

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Iuliu Winkler: România a înregistrat 6 miliarde de euro evaziune fiscală în domeniul TVA

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto), care a câştigat un nou mandat de deputat în PE, a ţinut să mulţumească tuturor...

Curtea de Conturi dă o lovitură puternică Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân

Bomba care a explodat vineri în şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara este că instituţia judeţeană trebuie să se retragă din Asociaţia...

Doi hunedoreni tratează bolnavii cu Terapie Bowen la CARP Deva

Nu sunt doar nişte simpli terapeuţi. Sunt nişte oameni minunaţi, care au înţeles că în fiecare zi au o misiune...

Închide