Comunitate

Orăştioara de Sus: uniţi la greu

Magdalena Şerban

Virusul Covid-19 continuă să facă ravagii în lumea întreagă, aşa că fiecare administraţie publică locală încearcă să ţină sub control modul în care comunitatea pe care o reprezintă trece peste această perioadă, prin respectarea regulilor de prevenţie. La Orăştioara de Sus e vizată toată populaţia şi cu precădere bătrânii.

„Am întocmit o listă cu persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, care ar putea avea nevoie de sprijinul nostru. Deşi am postat anunţul în mediul online, informaţia poate să nu ajungă în timp util la populaţie, aşa că cei în cauză sunt sunaţi (acolo unde există număr de telefon) pentru a ne confirma sau infirma nevoia de ajutor. Altfel, încercăm să luăm legătura cu ei prin intermediul vecinilor, al rudelor sau al cunoştinţelor. Lista iniţială numără 51 de persoane, dar dinamica va fi în schimbare, rămânând să o actualizăm săptămânal. Pot apela la noi dacă, să zicem, au nevoie de emiterea unei reţete sau să le fie achiziţionate medicamentele, poate nu dispun nici de hrană (deşi la sate cam toată lumea are măcar legume de prin grădină) sau dacă au alte urgenţe. În general, oamenii sunt aprovizionaţi, au înţeles situaţia şi stau cuminţi în gospodării. Până în 6 aprilie, adeverinţele pentru subvenţii agricole le putem elibera în urma solicitărilor primite prin poştă, e-mail sau telefon şi le trimitem scanate la APIA, urmând ca fermierul să fie sunat, aşa că nu au de ce să-şi facă griji. Am avut solicitări telefonice şi le-am onorat. În caz că cineva ţine neapărat să ajungă la primărie, deşi noi nu încurajăm asta în perioada stării de urgenţă decretată de preşedintele României, are la dispoziţie soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar un coleg din primărie (se face oficiu prin rotaţie) îi va rezolva doleanţa în timp util, omul neavând voie să se plimbe prin birouri. Vreau să specific că venim în întâmpinarea locuitorilor comunei care nu au posibilitatea să-şi listeze declaraţiile pe propria răspundere pentru deplasări justificate, oferindu-le noi, cu titlu gratuit. Acestea se pot procura din faţa sediului primăriei, de la intrare ori din cutiile de carton special amplasate în staţiile de autobuz. În altă ordine de idei, mai doresc să fac cunoscut că la ora actuală, o familie din Ocolişu Mic e în izolare, am luat legătura pentru aprovizionare, dar ni s-a spus că nu e nevoie. Dacă lucrurile se schimbă, ne pot anunţa oricând. La nivel local, barurile au fost închise, aşa cum prevede legea. Magazinele alimentare sunt aprovizionate, dar ce ne frământă e că nu există punct farmaceutic. Pentru medicamente, lumea se deplasează la Orăştie. Medic de familie avem, deci serviciul sanitar nu ne lipseşte”, susţine Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Acesta face apel la înţelegere şi la respectarea ordonanţelor militare, măsurile impuse de autorităţi fiind prima mare şansă de prevenţie. Rugămintea sa este adresată şi consilierilor locali, care dacă identifică vreo persoană recent întoarsă din străinătate, e indicat să se intereseze mai detaliat despre condiţiile şederii, astfel încât să poată anunţa reprezentanţii DSP dacă identifică vreo neregulă. „Haideţi să fim vigilenţi cu toţii şi să ne protejăm. Nu există scuze sau toleranţă pentru cei care nu respectă legea. Să rămânem uniţi şi să dăm dovadă de solidaritate şi empatie”, este îndemnul lansat de primar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura