Orăştioara de Sus: investiţiile cu finanţare externă sunt şi vor rămâne prioritare

6 august 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

Având deja la activ proiecte europene câştigate şi materializate cu succes, conducerea comunei Orăştioara de Sus urmăreşte ca pe viitoarele axe guvernamentale şi euro­pene să abordeze noi obiective investiţionale.
„Din fonduri europene nerambursabile şi cu cofinanţare locală, s-au finalizat căminul cultural din Ludeştii de Jos şi cel din Ocolişu Mic. E vorba de extindere, dotare şi modernizare interior-exterior, inclusiv un sistem nou de încălzire, bazat pe centrale termice pe lemne. În derulare avem prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia modernizarea unui drum din Costeşti (asfaltarea a 800 de metri, rigole de scurgere, ziduri de sprijin), fiind executat în proporţie de peste 70 la sută. Este un areal ce nu presupune lucrări de apă-canal (zonă de deal în care localnicii au fântâni şi fose septice proprii), astfel încât nu se va interveni ulterior, stricându-se covorul asfaltic. Modernizarea căminului cultural din Bucium îşi aşteaptă avizarea de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), urmând începerea procedurii de achiziţie a lucrării. Şi aici vom face extinderi, dotări şi modernizări în interior şi la exterior. Atât pe actualele, cât şi pe viitoarele axe vizăm să implementăm investiţii majore. Nu vrem să întocmim studii de fezabilitate doar pentru a cheltui banii de la buget, ci să găsim soluţii reale la nevoile reale”, a apreciat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Legat de Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu bani de la Guvern se află în desfăşurare două proiecte. Prin PNDL I se realizează alimentarea cu apă potabilă şi reţeaua de ca­nalizare în Ocolişu Mic (aici sunt peste 300 de locuitori), faza de execuţie fiind avansată (peste 50 la sută). Prin PNDL II se fac extinderea şi racordurile la canalizare în satele Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos şi Costeşti (imple­mentat peste 80 la sută), reprezentând o completare a primului proiect ce include reţeaua principală şi staţia de epurare (finanţat prin fonduri de mediu şi finalizat).
Totodată, există patru mari coordonate prioritare pe care auto­rităţile locale vor să le concretizeze pe viitor. Astfel, aproape de finalizare e documentaţia pentru modernizare de drumuri din interiorul satelor aparţinătoare (Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos, Costeşti, Ocolişu Mic şi Grădiştea de Munte) ce urmează să fie depusă pentru finan­ţare, amenajarea văilor în interiorul localităţilor, pentru a nu mai exista probleme atunci când plouă torenţial, introducerea gazului metan şi construirea unui aşezământ cultural în centrul de comună.
„Referitor la gaz, va trebui să para­făm o asociere cu co­muna Beriu, po­zi­ţia geografică impunând asta. Am discutat în acest sens şi există deschidere pentru un program comun. La ora actuală nu avem gaz la nivel de comună. Mai apoi, cu refe­rire la aşe­ză­mântul cultural, fiind vorba de satul principal, ar trebui să aibă un cămin modern, în mod normal, majoritatea eve­ni­mentelor având loc în local­itatea-reşedinţă. Vor fi integrate Biblioteca şi un centru de prezentare, păstrare, şi promovare a vechilor tradiţii (arta ţesutului, a cusutului etc), adică ceea ce e definitoriu pentru întreaga zonă. Acestea sunt motivele care stau la baza deciziei noastre. Este clar că va fi diferit faţă de celelalte cămine culturale. Sunt multe linii de finanţare pe care le ţinem sub observaţie pentru a deveni opor­tunităţi de investiţii în ce ne priveşte”, a mai subliniat primarul.
Mai trebuie spus că din bugetul local a fost demarată şi finalizată în acest an casa mortuară din Orăştioara de Sus, ce dispune de toate dotările necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a priveghiului. Intenţia administraţiei publice este de a începe lucrările la o altă capelă, de data aceasta în satul Ocolişu Mic. De asemenea, va susţine financiar Parohia Bucium pentru a demara lucrările la o capelă şi aici. Se ur­mă­reşte ca aceste două obiective să fie date în circuit în 2021.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mesajul conducerii Insemex Petroşani, de Ziua Minerului

Magdalena Şerban În contextul în care ieri s-a sărbătorit Ziua Minerului, în Valea Jiului fiind organizate mai multe manifestări, conducerea...

Premierul Ludovic Orban, prezent la sărbătoarea minerilor. ,,Căutăm soluţii ca Valea Jiului să aibă viitor”

Adriana Năstase Guvernul este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât...

Urmărit internaţional prins în Hunedoara

Marţi, în jurul orei 15:30, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Hunedoara au organizat o acţiune în urma că­reia au depistat,...

Închide