Orăştie: alte trei proiecte au primit, oficial, finanţare de la Guvern

Magdalena Şerban

Săptămâna trecută, edilul-şef din Orăştie, Ovidiu Bălan, a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la Bucureşti, alte trei contracte de finanţare multianuală în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017-2020. Acesta a câştigat prin axa guvernamentală accesată nu mai puţin de 11 investiţii din cele 14 depuse, fondurile atrase către comunitate ajungând la 24.740.258 de lei.

Grădiniţă, creşă şi spital
„Primul ţine de continuarea lucrărilor de construcţie a grădiniţei de pe Strada Luminii (de lângă Şcoala Gimnazială «Dr. A.Vlad»), suma necesară implementării având o valoare totală de 2.126.602,00 lei. În cadrul demersului investiţional se propune trecerea unităţii preşcolare la un program prelungit, dar şi organizarea acesteia în trei nuclee de grupă, fiecare fiind compus din sală de grupă de 16 locuri, dormitor, grup sanitar şi depozit material didactic. Totodată, au fost prevăzute lucrări de branşare la utilităţi, de amenajare a terenului şi de împrejmuire, de infrastructură şi structură pentru scări şi finalizare planşeu de beton deasupra casei scărilor, lucrări de recompartimentări datorate schimbării funcţiunii de la grădiniţă cu program scurt la cea cu program prelungit şi de îndeplinire a normelor şi standardelor actuale, lucrări în totalitate de arhitectură, mai puţin învelitoarea, precum şi lucrări în totalitate a instalaţiilor interioare.
Al doilea proiect vizează modernizarea şi extinderea creşei municipale de pe Strada Pricazului, având o valoare totală de 2.802.110,00 lei. Urmărim organizarea creşei în patru grupe, fiecare grupă fiind compusă din nouă locuri. De asemenea, au fost stipulate lucrări de extindere construcţie parter şi etaj, lucrări de înlocuire instalaţii şi finisaje, de reconfigurare spaţii interioare, de înlocuire tâmplărie interioară şi exterioară, de realizare a unui termosistem complet, lucrări de amenajări exterioare (loc de joacă, zone verzi, trotuare şi alei pietonale, împrejmuire, acces auto şi pietonal), respectiv achiziţionare de mobilier şi aparatură electronică şi electrocasnică adecvate activităţii de creşă.
Cât priveşte cel de-al treilea proiect, acesta ţine de lucrări de proiectare şi investiţii în vederea modernizării Spitalului Municipal Orăştie, ajungând la suma de 3.994.778 lei. Astfel, vor fi reabilitate blocul operator de obstetrică ginecologie şi nou născuţi, blocul alimentar, secţia de pediatrie, secţia de chirurgie, farmacia, recepţia principală de la parterul spitalului, casa scării secundară şi se extinde reţeaua de oxigen în zona de oncologie spitalizare de zi ”, a precizat primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan.

Întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene
Pe de altă parte, tot zilele trecute, primarul a fost prezent şi la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, desfăşurată la sediul Ministerului Apelor şi Pădurilor. Obiectivul l-a constituit implementarea Directivei privind epurarea apelor şi apelor uzate urbane, iar printre participanţi s-au numărat Adriana Doina Pană – ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu – ministru Secretar de Stat la Ministerului Apelor şi Pădurilor, Nicolae Tudose – ministru Secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării Regionale Administraţiei Locale şi Fondurilor Europene, Victor Sandu – director general al Administraţiei Naţionale a Apelor Române, precum şi o serie de primari din ţară.
„Obiectivul municipiului nostru este acela de a îndeplini Directiva Europeană de a avea 98 la sută din locuitori racordaţi la apă-canal. În acest sens căutăm soluţii pentru finanţarea de noi proiecte, pe care intenţionăm să le depunem în cursul anului viitor, mai exact fiind vorba de canalizarea în zona societăţii Chimica Orăştie, modernizarea staţiei de tratare apă şi reabilitarea şi modernizarea aducţiunii de apă Sibişel – Orăştie. Se are în vedere evitarea intrării în procedura de infringement aplicată statului român, un aspect care poate avea repercusiuni asupra administraţiei publice locale, acestea fiind nevoite să plătească penalităţi pentru neîndeplinirea criteriilor stabilite de Directiva Europeană”, a mai spus edilul şef al municipiului Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
O carte în dar pentru micii cititori de sărbători

Cu prilejul Crăciunului, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva le va dărui cărţi tinerilor cititori care îi vor trece pragul. Demersul...

Masă festivă cu tort pentru asistaţii social de la UAMS Baia de Criş

Sărbătorile vin cu momente speciale pentru cei găzduiţi de Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS). Atât de Sfântul...

Angajaţii lunii noiembrie la Apa Serv

În luna decembrie, se împlineşte un an de când, la nivelul operatorului regional de apă şi canalizare din Valea Jiului

Închide