Comunitate

Orăştie – Sliedrecht, un parteneriat de succes

Magdalena Şerban

Înfrăţit cu şase localităţi (Sliedrecht- Olanda, Jerash – Iordania, Fenouillet – Franţa, Criuleni – Republica Moldova, Helmstedt – Germania, Raat – Israel), municipiul Orăştie îşi consolidează aceste parteneriate, care presupun nu doar un simplu schimb cultural, ci şi programe de vizite reciproce, în vederea stabilirii progresului înregistrat în proiectele programate şi definirea noilor orientări în perspectiva aprofundării acestor înfrăţiri.

Donaţii din Ţara Lalelelor

Având la bază proiectul intitulat „Educaţia Interculturală – Calea spre Cunoaşterea şi Respectarea Diversităţii Culturale“, precum şi înfrăţirea municipiului Orăştie cu oraşul Sliedrecht din Olanda, în ultimele zile, frumosul municipiu hunedorean a fost gazda unei delegaţii de opt adolescenţi, elevi ai Grienden College din Olanda, precum şi a câtorva cadre didactice care i-au însoţit.

Aşa cum se cuvine pentru un adevărat schimb cultural, elevii au fost cazaţi la familii din Orăştie, tocmai pentru o mai bună cunoaşterea a stilului de viaţă din zonă şi a obiceiurilor româneşti, începând de la cele gastronomice, până la cele ce ţin de viaţa cotidiană. În cele trei zile de şedere, a avut loc un schimb informaţional, prin prezentarea obiceiurilor şi tradiţiilor, alături de elevii Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu“ din municipiu, dar şi o vizită la Spitalul Municipal din Orăştie, căruia elevii olandezi i-au donat un cec în valoare de 1.500 de euro. Banii au fost strânşi pe parcursul a câtorva luni bune, din vânzarea de flori, iar acum, această donaţie va ajuta mult la realizarea lucrărilor la alimentarea cu apă a unitaţii sanitare.

„În numele Spitalului Municipal Orăştie, mulţumesc foarte mult elevilor olandezi, pentru gestul frumos pe care l-au făcut. Această donaţie trebuie dublu apreciată: în primul rând, provine din munca lor pe timp îndelungat, iar în al doilea rând, ne va fi de un real folos în lucrările de reabilitare”, ne spune managerul spitalului, medicul Dan Mihail Sechi.

Legăturile se multiplică şi se consolidează

Programul de vizite externe de la Orăştie continuă zilele acestea cu o delegaţie venită din partea spitalului olandez Albert Schwitzer. “Vizita delegaţiei olandeze este debutul unui parteneriat între cele două instituţii. Dorim menţinerea unei relaţii apropiate cu Olanda, ţară care s-a dovedit a fi extrem de deschisă în acţiunile de consolidare a unei colaborări permanente cu municipiul nostru”, declară Alexandru Munteanu, primarul Orăştiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura