ActualitateFlash

Operatorul Brai Cata și-a dat, din nou, cu stângu-n dreptul

Sorina Popa

Operatorul de gunoi Brai Cata este din nou în centrul unui scandal. De data asta este vorba de modificarea programului de ridicare a gunoiului din ju­deț, cu excepția Văii Jiului, unde func­țio­nează alt operator.
Directorul ADI Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, Dan Stoian (foto), a de­clarat, ieri, într-o conferință de pre­să, că noile gra­fice de colectare devin apli­ca­bile doar după apro­ba­rea acestora de către apa­ratul tehnic al ADI Deșeuri Hunedoara și doar după finalizarea perioadei de mobilizare.

Sacii nu i-a văzut toată lumea
Mai exact, operatorul a demarat colectarea selectivă a deșeurilor, fără să aibă infrastructura necesară și, evident, fără aprobarea celor care coor­donează sistemul respectiv în județ. Fac­turile cetățenilor pentru gunoi au crescut din no­iembrie anul trecut, tocmai pentru ca societatea Brai Cata să poată să se mobilizeze și să pună în practică sistemul selectiv de colectare a de­șe­u­rilor. Dacă hunedorenii au fost nevoiți să achite mai mult pentru gunoi, serviciile nu au fost însă mai bune. Din contră. Dacă până acum gunoiul menajer se ridica săptămânal, din ianuarie 2022, Brai Cata colectează doar de două ori pe lună pu­bele negre cu deșeuri. Iar sacii galbeni și albaștri, sau ce culoare or fi având ei, nu au ajuns la toți cei care plătesc facturile către acest operator, susține Dan Stoian.

Va fi reziliat contractul
Directorul ADi Deșeuri Hunedoara a spus că hu­nedorenii, pe bună dreptate, au reclamat toate situa­țiile pe care le-a creat operatorul prin mo­di­ficarea orarului de colectare. “Ne-am trezit cu zeci de reclamații. Cei de la Brai Cata le-au spus oa­me­nilor că noi suntem de vină, ADI Deșeuri, și Consi­liul Județean. Fals, nici noi nici Consiliul Județean nu au nici o vină în această si­tuație. Operatorul Brai Cata are responsabilitatea totală în acest caz. Acesta nu are infrastructura necesară pentru colectarea se­lectivă, nu a informat populația și nu se poate să faci ase­menea schimbări bruște dintr-o dată. Nu au mon­tat CIP-uri pe pubele nu are ma­șinile spe­cial de colectare a deșeurilor. De aceea, am soli­ci­tat să revină la programul de anul trecut. Nu au răs­puns nimic. În aceste condiții, vom su­pu­ne vo­tu­lui Adunării Generale a Acționarilor de la ADI De­șeuri să se voteze rezilierea contractului cu ope­ra­torul Brai Cata pentru început pentru zona cen­trală a județului”, a declarat directorul Dan Stoian.

O nouă licitație
Potrivit acestuia, pentru rezilierea contractului este nevoie ca două treimi dintre acționari (n.r.-primării) să voteze asta. Și pentru zonele Brad și Hațeg este urmată aceeași procedură, de trecere la renunțarea la serviciile Brai Cata. Procedura arată că, după ce se ajunge la situația asta, operatorul mai trebuie să presteze încă 90 de zile. În caz că nu o face și ne lasă gunoiul neri­dicat, riscă dosar penal și suspendarea licenței de funcționare a firmei. În perioada celor 90 de zile, cei de la ADI Deșeuri Hunedoara pregătesc o nouă licitație, pentru desemnarea unui nou ope­rator de gunoi, astfel ca serviciile să nu fie oprite și populația să nu aibă de suferit.
Reamintim că în decembrie anul trecut, cei de la Brai Cata nu au ridicat gunoiul într-un weekend, motivând că li s-au blocat conturile de către Con­siliul Județean. De fapt, instituția județeană a pus în aplicare o hotărâre judecătorească, după ce operatorul nu a plătit redevența.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura