ComunitateFlash

Operaţii de artroscopie, doar la spitalul din Hunedoara

04 IMG_3035Magdalena Şerban

Secţia de ortopedie a Spitalului „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara oferă exclusivitate în materie de operaţii de artroscopie, realizate la nivel de judeţ. Acest aspect, alături de profesionalismul specialiştilor şi de tradiţia instituţiei, girează calitatea actului medical efectuat aici. Astfel, persoanele cu probleme ale articulaţiilor au acum şansa de a se trata prin metode moderne şi pe plan local, evitând deplasările către alte spitale din ţară.

Ortopedia, o tradiţie la spitalul hunedorean
„Avem o tradiţie de trei decenii în implantarea protezelor, aici profesând de-a lungul timpului, medici renumiţi, cum ar fi dr. Alexandru Simionescu şi dr. Romeo Stănescu. Cu mândrie vă spun că ceea ce facem doar noi, din tot judeţul, reprezintă operaţiile de ligamentoplastii atroscopice. Artroscopia este o metodă chirurgicală modernă, adresată tuturor articulaţiilor, dar în special celor mari, cum ar fi genunchiul, şoldul şi umărul, fiind deosebit de utilă în suferinţele meniscului sau ligamentelor. Tehnica reprezintă procesul prin care o articulaţie este operată cu ajutorul unui artroscop – o cameră video cu fibră optică, de dimensiuni reduse – şi al cărei avantaj faţă de metoda clasică îl reprezintă faptul că se fac incizii de foarte mică dimensiune, iar articulaţiile nu trebuie deschise în totalitate. Acest lucru reduce timpul de recuperare a pacientului şi creşte procentul de reuşită a operaţiei, deoarece ţesuturile sunt mai puţin lezate. O astfel de intervenţie durează între 10 minute şi o oră, în funcţie de complexitatea cazului şi este minim invazivă”, afirmă dr. Emil Cristuţ, medic primar ortopedie-traumatologie. Potrivit acestuia, operaţiile care au luat amploare în cadrul spitalului, în ultima vreme, sunt implantarea protezelor de şold şi de genunchi, cura halucelor valge sau a „monturilor“, dar şi artroscopiile, care se fac deja de şase ani. Medicul mai spune că o ultimă tendinţă în chirurgia artroscopică a genunchiului o reprezintă leziunile ligamentare, care sunt rezolvate şi în municipiul Hunedoara, începând cu anul 2012.

Operaţiile sunt gratuite
Mai trebuie menţionat faptul că intervenţiile chirurgicale ortopedice sunt gratuite pentru orice asigurat CAS, însă în cazuri complexe, materialele implantabile necesare se procură de către fiecare pacient, în parte. Acest lucru este valabil în toate unităţile medicale din ţară. „Am constatat că în ultimul timp s-au făcut achiziţii de materiale în spital şi deci, avem, pentru moment, necesarul care să ne permită o funcţionare într-un regim de trei-patru operaţii de ligamente pe lună, în termen de trei-patru luni. Însă mai există materiale pe care nici spitalul şi nici Casa de Asigurări de Sănătate nu şi le pot permite. În clinicile de ortopedie din România, în caz de operaţii complexe, un pacient poate ajunge să scoată din buzunar câteva mii de lei. Operaţiile similare efectuate, într-un spital din străinătate, de exemplu din Viena, pot ajunge de la 10.000-15.000 de euro în sus”, mai arată dr. Emil Cristuţ.

Secţie modernizată şi personal specializat peste hotare
Doctorul Cristuţ spune că la spitalul din Hunedoara ar mai fi nevoie de o investiţie în încă o sală de operaţii, secţia şi blocul operator trecând deja printr-un proces de modernizare şi dotare. „Sunt patru medici pe secţie, iar operaţiile sunt programate, din timp. Personal, am programări făcute de acum trei-patru luni şi pe care doar acum le onorez. Sunt zile în care facem cinci operaţii, dar sunt zile şi cu opt. Depinde de cazuri. Pe secţie avem 30 de paturi şi ne gândim că atunci când apare zăpada şi gheaţa, nu vor fi suficiente”, mai subliniază ortopedul.
„Ca să ne mulăm pe cerinţele pacienţilor, am extins programul în policlinică, acesta fiind de şapte ore pe zi. Sistemul este valabil la mai multe secţii, nu doar la cea de ortopedie. Sunt foarte multe diagnostice care nu ar trebui să ajungă pe secţie, aşa că un consult în policlinică este binevenit. Să nu mai vorbim de acele cazuri care nu prezintă nici urgenţă şi nici gravitate şi ar trebui să rămână în sarcina medicului de familie”, precizează ec. Nicuşor Eduard Ştefan, directorul economic al spitalului din Hunedoara. Ceea ce puţină lume ştie este faptul că alături de un alt coleg, Emil Cristuţ are o specializare făcută în Franţa, iar seminariile şi conferinţele de specialitate, cu adresabilitate internaţională, nu îi sunt deloc străine.

Doi ani de aşteptare
Din cauza finanţării diferenţiate ce duce la lipsa unor materiale necesare, medicii hunedoreni sunt nevoiţi să programeze anumite tipuri de operaţii chiar şi peste doi ani, pe baza unei liste de aşteptare. „Este asigurată o finanţare inegală în ceea ce priveşte implantul de proteze, la nivelul celor trei spitale din judeţ, în cadrul cărora se realizează astfel de operaţii. Spre exemplu, spitalul din Deva a beneficiat de o finanţare de 62,30 la sută, din suma judeţeană alocată, cel din Petroşani de 23,20 la sută, iar noi de doar 14,5 la sută, deşi avem o secţie de Ortopedie de prestigiu, cu o echipă de medici foarte buni”, spune Silvia Ghenea, managerul interimar al Spitalului „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara.

3 comentarii la „Operaţii de artroscopie, doar la spitalul din Hunedoara

  • Doamne ajuta,se mai misca cate ceva si pe la noi in judet,ca in rest foamete si moarte.
    Sa nu mai trebuiasca sa mergem la Cluj,Targu-Mures sau Timisoara.

  • Super doctor Cristut Emil ,pregătit profesional ,un caracter deosebit

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura