Sport

Olimpiada de iarnă, boicotată de conducătorii americani

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunțat că „respectă” boicotul di­plo­matic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), anun­ţat de Statele Unite, salutând totodată faptul că această decizie politică nu pune în pericol participarea sportivilor americani la competiţia din capitala Chinei.

În afara politicii
„Prezenţa oficialilor guvernamentali şi a diplomaţilor este o decizie pur politică pentru fiecare guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă în totalitate. În acelaşi timp, acest anunţ arată de asemenea cu claritate că Jo­curile Olimpice şi participarea sportivilor sunt în afara politicii şi salutăm acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO.
Dacă amploarea protestului politic este greu de prevăzut deocamdată, în­tru­cât Australia şi Canada plănuiesc să imite Washingtonul, iar Parlamentul Euro­pean a cerut un boicot diplomatic în iulie, absenţa unui boicot sportiv este cru­cială pentru organizaţia de la Lau­sanne.
Preşedintele CIO, Thomas Bach a militat în mod clar împotriva ideii de a-i priva pe sportivi de marele eveniment olimpic, din motive politice. „Sprijinul pentru sportivi şi Jocurile Olimpice a fost explicat în mod repetat, în ultimele luni, cel mai recent prin rezoluţia Naţiunilor Unite intitulată ‘Edificarea unei lumi paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic’, adoptată săptămâna trecută la New York”, adaugă CIO.
Această rezoluţie „cheamă” statele să „coopereze” cu CIO pentru a „utiliza spor­tul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict, în timpul şi după perioada Jo­curilor Olimpice şi Paralimpice”, a sub­li­niat purtătorul de cuvânt.
CIO, care îşi revendică încă de la înfiin­ţare „neutralitatea” sa politică, s-a con­fruntat, după atribuirea în 2015 a JO de iarnă din 2022 oraşului Beijing, cu mul­tiple proteste internaţionale legate de încălcarea drepturilor omului în China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2008, care au avut loc tot în capitala chineză.

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura