Obezitatea poate fi tratată la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad. Investigații gratuite, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie și cu programare
Magdalena Șerban
Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad vine în sprijinul celor peste 5.000 de brădeni diagnosticați cu diabet, și nu numai, cu servicii medicale complete de diabet, nutriție și boli metabolice. Prin urmare, aici poate fi tratată și obezitatea, o problemă de sănătate complexă, caracterizată de exces ponderal și de grăsime, care a devenit o preocupare la nivel mondial. Dr. Roxana Marta Luca (foto) – medic primar diabet nutriție și boli metabolice în cadrul instituției sanitare aduce câteva lămuriri.
Alarmant din cauza posibilelor complicații
Un mesaj îngrijorător vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea afectează tot mai mulți oameni, inclusiv în România, unde avem cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din toată Europa. De altfel, un studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică arată că 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, dar mulți nu sunt conștienți de pericol. ,, Din păcate, obezitatea afectează nu doar sănătatea fizică, ci și starea de bine și calitatea vieții. Este deosebit de important să se stabilească în primul rând cauzele, factorii de risc și opțiunile de tratament pentru a ține această problemă sub control și pentru a preveni apariția complicațiilor. Să nu uităm că foarte multe persoane se confruntă cu grăsimea viscerală, acel tip de țesut adipos pe care nu-l vedem, care nu se simte, nici nu doare. Aceasta învăluie organul și îl invadează în interior, făcându-l disfuncțional și afectându-l într-un final. Cu cât talia unei persoane este mai mare, cu atât gradul de obezitate viscerală este mai crescut. Însă trebuie știut că obezitatea este diferită de supraponderalitate. Ambele condiții sunt nesănătoase, dar trebuie înțeleasă diferența dintre acestea. Indicele de masă corporală este unitatea de măsură care diferențiază o greutate normală de supraponderalitate și obezitate. Acesta măsoară depozitele de grăsime, în funcție de raportul înălțime-greutate. Dacă indicele de masă corporală se situează între 25 și 29,9, atunci ești supraponderal. Dacă, însă, indicele de masă corporală depășește 30, ai de-a face cu obezitatea. Potrivit nomogramelor, un index normal este situat între 18,5 și 24,9. Obezitatea poate avea numeroase cauze, incluzând factori genetici, dietă necorespunzătoare, lipsa activității fizice, stresul, tulburările metabolice și consumul excesiv de calorii. Stabilirea tipului de obezitate are o importanță clinică majoră. Se cunosc două modele ale distribuției țesutului adipos la persoane obeze: obezitate abdominală sau androidă, centrală cu două componente, viscerală și subcutanata; respectiv obezitatea gluteofemurală sau ginoidă. Sunt peste 240 de complicații asociate obezității, iar cele mai frecvente sunt bolile de inimă, diabetul zaharat, AVC, boala ficatului gras, ect ”, a subliniat dr. Roxana Marta Luca – medic primar diabet nutriție și boli metabolice în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad. Potrivit specialistului, medicamentele prescrise sunt fie unele pe bază de pastile coroborate cu un stil de viață sănătos, fie de tip injectabil și, la fel, impunerea unui stil de viață sănătos. Acestea sunt personalizate în funcție de fiecare pacient și caracteristicile sale.
Ce analize se fac
Cei care doresc să apeleze la serviciile medicale furnizate de Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad în specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice e bine să știe că unitatea medicală se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, fiind vorba de servicii medicale furnizate la nivelul cabinetului din cadrul Ambulatoriul integrat. Adică sunt servicii gratuite, în baza biletului de trimitere. Aici se realizează diagnosticul clinic și paraclinic precum și tratamentul pacienților cu obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, hiperuricemie; depistarea și tratarea diabetului zaharat și a complicațiilor sale; consultații și prescripții gratuite pentru pacienții diabetici în cadrul Programului Național de Sănătate; consiliere nutrițională destinată pacienților cu diabet zaharat, obezitate, dislipidemie și alte boli metabolice; există posibilitatea efectuării testelor rapide de determinare a glicemiei, colesterolului, trigliceridelor și hemoglobinei glicozilate. O gamă de servicii foarte solicitată e cea în regim de spitalizare de zi (se adresează pacienților care necesită efectuarea unui bilanț clinico-biologic în scopul depistării complicațiilor, evaluării metabolismului glucidic, lipidic și protidic, ajustării terapiei antidiabetice, a tratamentului complicațiilor și a afecțiunilor asociate). Plus serviciile medicale furnizate în regim de spitalizare continuă ce se adresează pacienților care prezintă dereglări metabolice grave, complicații care necesită monitorizare și terapie prelungită.