Comunitate

O tradiţie de viitor, la Luncoiu

Magdalena Şerban

 Cu toate că e primar tânăr – şi ca vârstă şi ca număr de mandate – Călin Dud (foto), edilul din Luncoiu de Jos, pune mare accent pe tradiţii şi pe renumele ce l-a avut comuna,  în materie de folclor.

Reînvierea valorilor

Ansamblul local de dansuri populare „Stejărelul” şi-a început activitatea în anul 2000, iar ca mărturie a talentului o reprezintă diplomele care străjuiesc parcă interiorul primăriei. “Vrem să reactivăm şi să aducem la valoarea de altădată, Ansamblul «Stejărelul». Am reuşit, în prezent, să avem două formaţiuni artistice: una de seniori şi una de juniori. Cei mici numără peste 25 de copii, iar la seniori, vor evolua opt perechi. Repetiţiile se fac în Căminul Cultural din Luncoiu de Jos şi sperăm, ca de la anul, să participăm la festivaluri folclorice naţionale şi internaţionale, pentru a ne recâştiga renumele avut odinioară. Primăria va susţine acest proiect, sub toate formele. Instructorii-coregrafi sunt soţii Lorincz, ce au făcut parte din renumitul ansamblu artistic «Ciocârlia», din Bucureşti şi din cel de la Vaţa. Pe lângă colaborarea ce o au cu noi, ei mai au în desfăşurare, încă una, cu municipiul Brad. De fapt, aşa am ajuns şi să batem palma. Neavând pe plan local, nici un fel de cursuri sau clase de dans, părinţii erau nevoiţi să-i ducă pe cei mici la Brad. Nu era comod pentru nimeni, aşa că am adus noi «şcoala de dans popular» în comună. O mare contribuţie în acest demers al nostru au avut-o părinţii, cărora ţin să le mulţumesc, pentru că au încredere în talentul celor mici şi îi susţin. De asemenea, prin gestul lor, participă la perpetuarea tradiţiei. Astfel, pe lângă dansurile de prin judeţ:  lina (Sântandrei, Salişte), ţarina (Brad, Vaţa),  sărita, rupta şi urzicuţa ( Vaţa), brâul pădurenesc şi haţegana, ansamblul are şi un joc original, numit «Substejaru». Ar fi păcat să se piardă”, a precizat Călin Dud, primarul din Luncoiu de Jos.

Sprijin pentru căminele culturale

Mărturie la viaţa comunităţii, căminele culturale au fost cuprinse  într-un proces de modernizare. “Atât căminul din Luncoiu de Jos, cât  şi cel din Luncoiu de Sus au fost renovate. Din iunie, de când s-au finalizat lucrările, au şi intrat în circuitul evenimentelor. Sunt dotate modern, cu bucătării funcţionale şi tot ce este necesar şi de ajutor celor pe care îi găzduiesc cu diferite prilejuri. Proiectul câştigat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale ne-a fost de un real sprijin pentru materializarea investiţiei la căminul din Luncoiu de Sus (60.000 de lei suma de bază). Primăria şi Consiliul Local Luncoiu de Jos au participat cu o cotă-parte de finanţare”, a subliniat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura