Comunitate

O sărbătoare dulce ca mierea, la Nandru

Magdalena Șerban

Peste week-end, hunedorenii și nu numai și-au dat întâlnire în comuna Peștișu Mic, în cadrul primei ediții a Zilei Apicultorului, organizată de administrația publică locală și Asociația Culturală Hunedoara Eco­lo­gică. Iubitorii produselor autohtone s-au de­lectat cu dulciuri, s-au aventurat în par­cul special amenajat pentru acțiuni spor­tive și au petrecut pe muzica unor vestiți interpreți de muzică populară.

Cu răsunet, din prima
Mierea si produsele apicole au fost vedetele evenimentului însă din ofertă nu au lipsit dulcețuri care mai de care, fructe de pădure, plăcinte pădurenești, întregind contextul manifestării suita de costume tradiționale, obiecte din ceramică, produse din lavandă si o serie de lucrări de artizanat si handmade. Atât cei mici cât și cei mai mari au avut ocazia să picteze pe lemn, confecționându-și singuri brelocuri sau diverse elemente personalizate și suve­ni­ruri, prin atelierul pus la dispoziție de Lem­năria lui Radu. Luat cu asalt a fost și Aven­tura Parc din Valea Roatei, locație pusă la bătaie de primărie, pentru ca mișcarea să fie practicată cu multă adrenalină. Sâm­bă­tă, cântecul popular i-a adus în fața publi­cului pe cunoscuții Diana Selagea, Mariana Deac, Laurențiu Lazăr, Alin Ienciu, Vlad Lință, Răzvan Mihonesc, Dănuț Dragotă, Cons­tantin Bogdan, Stratica Iris Maria, Arina Ioana Anca, Raluca Nicoară și An­samblul Folcloric Șoimușiana. Coregrafia a fost semnată de Daniel Ioan Bogdan. Și, cum putea să se încheie o seară între oameni cu drag de tradiții și natură fără un foc de tabără? Socializarea a fost la cote maxime, de la bancuri, glume și amintiri, fiind trecut totul în revistă. Programul artistic a continuat și ieri după-masă, însă de data aceasta, petrecăreții s-au distrat pe ritmurile oferite de Vali Tănase, Mona-Lisa și Radu Șufan, Ciprian Roman, Bogdan Toma și Ansamblul de dansuri pădurenești din Ciulpăz, Ana Teodora Anuțoiu, Lorena Pascu și Grupul Folcloric Lele de la Orăștie, Mariana Suciu, Viorica Brândușan Lupo, Ansamblul Folcloric Silvana, Ana Almășana Ciontea și Lorena Cheregi. Coregrafia i-a aparținut lui Andrei Gabor.

Peste 3.000 de familii de albine
„E frumos să asiguri ospitalitate și să ai rolul de gazdă în cadrul unui eveniment organizat cu precădere pentru comunitate și în scopul de a promova tot ceea ce e reprezentativ pentru noi, de la locuri pline de originalitate, cu aer curat și natură nealterată și până la produsele oamenilor care au fost degustate, apreciate și co­mercializate cu succes. Pentru noi, api­cul­tura a devenit o ramură importantă, la nivel de comună fiind peste 3.000 de familii de albine. E o branșă ce trebuie susținută, spri­jinită și transmisă mai departe. Un alt seg­ment căruia mai vizez să-i acordăm atenția cuvenită este cel al ciobanilor, respectiv al crescătorilor de oi. Dar vom discuta despre această nișă la vremea potrivită. La astfel de demersuri, ai ocazia să constați că vecinii de comună nu sunt puțini, invitații vin cu drag, iar localnicii abia așteaptă să se prezinte în lume. Ne-am bucurat de două zile superbe, îmbinând deschiderea unei mici piețe de desfacere cu cererea de pe piața de profil. Doresc ca pe lângă inves­tițiile care deja rulează sau vor urma, ma­jo­ritatea implementate din bani europeni și pe axă guvernamentală, să ne concen­trăm și pe promovarea meleagurilor noas­tre. Comuna merită cu mult mai mult decât a avut până în momentul de față. Dar fiind cu bătaie lungă și efecte re­simțite în timp, e nevoie de multă răbdare și conștientizare, pe lângă implicare. Vi­ziu­nea mea nu cu­prinde doar mâine, și ci răs­poimâine. Sim­bo­listic vorbind. Mul­țu­mesc întregii echipe de organizare, mulțu­mesc mult celor care ne-au ales pentru a ne fi alături preț de două zile și vreau să anunț că urmărim ca manifestarea să aibă continuitate și să devină una definitorie, petrecută an de an. Mult bine, tuturor, sănătate și reușite în ceea ce faceți. Doam­ne ajută”, a afirmat Daniel Dobruţchi, primarul din Peştişu Mic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura