Comunitate

O primă majorare de capital social, propusă pentru Hidroserv

Magdalena Şerban04 hidroserv hateg

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor în data de 10 noiembrie, propunând ca societatea să majoreze capitalul social al filialei sale de servicii hidroenergetice Hidroserv, cu 10 milioane de lei. Majorarea vizează susţinerea necesarului de resurse financiare pentru creşterea valorii companiei.
Se poate, în baza cadrului legal
Potrivit Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990, atunci când activul net al unei societăţi, reprezentând diferenţa dintre totalul activelor şi totalul datoriilor, scade ca urmare a pierderilor înregistrate de companie sub jumătate din valoarea capitalului social, acţionarii trebuie să decidă dacă respectiva companie îşi va mai desfăşura activitatea, caz în care capitalul social trebuie majorat, sau va fi dizolvată. Nota de fundamentare pentru argumentarea necesităţii majorării capitalului menţionează că Hidroserv a luat o serie de măsuri pentru diversificarea lucrărilor de mentenanţă şi investiţii, încercând să obţină comenzi şi de la alţi clienţi decât Hidroelectrica, acţionarul său unic, prin participarea la o serie de licitaţii. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv la sucursala din Haţeg, managementul de aici susţinând că buna funcţionare a lucrurilor se datorează, cu precădere sprijinului şi înţelegerii oferite de Radu Silaghi, directorul general al Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A, dar şi lui Remus Borza, preşedintele Euro Insol. „Conform legii, la fuziunea prin contopire era în discuţie o majorare de capital social. Analizând situaţia şi pierderile acumulate înainte de fuziune, este binevenită această majorare de capital social. Înainte de fuziune s-a dezbătut situaţia, dar au existat proceduri de parcurs şi termene ce trebuiau planificate. Am făcut o analiză a patrimoniului societăţii, a făcut şi Hidroelectrica o analiză şi a văzut ca fiind corectă o majorare. S-a stabilit această majorare, cunoscându-se la fuziune că există o pierdere de peste 42 de milioane de lei, potrivit documentelor oficiale”, a precizat Radu Silaghi, directorul general al Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A.
De la 10, la 29 de milioane de lei
Potrivit aceluiaşi director, până la finele anului curent, se va suplimenta majorarea de capital, Euro Insol propunând ca diferenţa până la concurenţa sumei de jumătate din capitalul social, adică de 29,019 milioane lei, să fie acordată în funcţie de indicatorii economici şi de criteriile de performanţă realizate în anul fiscal 2015 de Hidroserv. De altfel, în nota de fundamentare se mai arată că majorarea de capital a fost recomandată şi de auditorul Deloitte. „Am făcut eforturi foarte mari pentru a achita vechile datorii din 2010 începând, iar acum suntem aproape la zi. Am plătit furnizori, salarii, taxe către bugetul de stat, compensatorii, dar şansa noastră a fost că întotdeauna acţionarul unic, prin administratorul judiciar, ne-a dat banii la timp şi ne-am putut descurca. În concluzie, majorarea este benefică pentru societate şi e momentul oportun să se facă”, a adăugat Radu Silaghi.
Amintim că  Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvenţă, din februarie 2014. Prima procedură de reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013. În primele şase luni ale acestui an, compania a obţinut un profit record de 725 milioane lei, cu 42 la sută mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 1,851 miliarde lei, cu 19 procente peste nivelul din primul semestru din 2014. Cât priveşte Societatea de Servicii Hidroenergetice Hidroserv S.A, ea a fost înfiinţată la data de 5 august 2013, iniţial sub denumirea Hidroelectrica-Serv S.A., ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina.
S.S.H. Hidroserv S.A. este filială a societăţii comerciale de producere a energiei electrice în hidrocentrale „Hidroelectrica“ S.A., având forma juridică de societate pe acţiuni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura