O parte din legendele Sarmizegetusei Regia

Dincolo de monumentalitatea și valoa­rea istorică de patrimoniu UNESCO, ulti­mul bastion al rezistenței dacice în fața cuceririi romane continuă să rămână un loc învăluit de legende și realități greu de confirmat. Chiar dacă cercetătorii se străduiesc să aducă cât mai multă lumină asupra istoriei și civilizației dacice, multe enigme au rămas nedeslușite și continuă să alimenteze mituri mai vechi sau mai noi.

Mirajul aurului
Unele dintre cele mai cunoscute legende, care continuă să înfierbânte și azi mințile sunt, desigur, cele legate de aurul dacilor. Despre bogăția dacilor s-a vorbit mult, nu puțini fiind cei care au spus că mirajul aurului ar fi fost cel care i-a ademenit pe romani să cucerească fortificațiile dacice din Munții Orăștiei.
Cronicarul latin DioCassius afirma că înainte de invazia romanilor, “Decebal abă­tuse râul cu ajutorul unor prizonieri și să­pase acolo o groapă. Pusese în ea o mulțime de argint și de aur, precum și alte lucruri foarte prețioase, așezase peste ele pietre și îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui.Tot cu oamenii aceia, Decebal pusese în siguranță, în niște peșteri, veșminte și alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe față”. O parte de adevăr există în aceste teorii, dovadă fiind cele 13 brățări de aur descoperite în Munții Orăștiei și expuse azi la Muzeul Național de Istorie din București.

A murit subit
Tot legat de brățările dacice, în 1966, în volumul de cercetări arheologice „La ce­ta­tea Grădiștea Muncelului” istoricul Sigis­mund Jako consemna o întâmplare stranie, petrecută prin 1700, despre un țăran care susținea că ar fi visat despre o comoară ascunsă de daci în jurul cetății. Dezvăluirea aceasta a fost făcută preotului din sat, în timpul unei spovedanii, însă țăranul cu pricina moare subit în aceeași zi. La scurt timp după întâmplare, autoritățile austriece descoperă mai multe comori în zonă, brățările fiind însă cele care le-au stârnit cel mai mult curiozitatea, presupunând despre ele că au puteri magice. Se mai credea că brățările, îngropate în locuri strategice, ridicau un fel de scut de apărare energetic, păzind astfel cetatea.
Bineînțeles că această teorie nu a putut fi confirmată vreodată cu dovezi concrete, însă, la fel ca alte legende legate de stranie­tatea ruinelor sau energia aparte de la Sar­mizegetusa Regia, ne stârnește curiozi­tatea și ne incită imaginația.
Vremea este frumoasă în Munții Orăștiei, așa că merită să faceți un drum până la Sar­mizegetusa Regia, unde, chiar dacă mis­terele se lasă încă nedeslușite, frumusețea copleșitoare a locului rămâne o realitate.
Veniți la Sarmizegetusa Regia!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.