Politica si administratie

Încep restricțiile! Putem călători în UE doar cu certificatul digital

Adriana Năstase

Ieri a fost ultima zi în care se putea călă­tori în UE fără certificate digitale. Începând de astăzi, pentru trecerea frontierelor de stat vor fi recunoscute ca documente do­ve­di­toare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar documentele ce conțin un cod QR.

Adeverințe false
Directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, susține că cine nu este vaccinat împotriva Covid, trebuie să-și facă un test PCR dacă vrea să călătorească în UE, iar de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro/ login își descarcă certificatul digital. Această măsură a fost luată după ce au apărut tot mai multe adeverințe false de vaccinare anti Covid. Inclșusiv la noi în județ au fost iden­ti­ficate asemenea adeverințe false, directorul DSP Hunedoara depunând la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara plângeri în acest sens. Costul unei asemenea adeverințe false, care atesta că te-ai vaccinat dar, de fapt, nu este așa, este de 500 de lei.
„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu res­pec­tarea normelor naționale de carantină din fiecare stat”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.
RO Vaccinare mai anunță că documentul este gratuit, iar eliberarea acestuia se face rapid, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. În cazul copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani este necesar și acordul părinților.
Prevederile privind certificatul digital sunt stipulate în Regulamentul UE și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura