O observaţie subiectivă şi o realitate obiectivă

Într-o discuţie purtată cu arheologul elveţian Laurent Chrznovski, în urmă cu vreo două săptămâni,  acesta îmi spunea că a remarcat extraordinara dezvoltare a Sebeşului. Într-adevăr, merg şi eu destul de des la Sibiu şi văd extensia continuă a spaţiilor industriale. Începută în 1995, industrializarea post-decembristă a oraşului nu s-a oprit nici măcar în anii de criză, cu toate că Sebeşul este mic faţă de alte localităţi, cum ar fi Arad, Sibiu sau chiar Deva.
Acesta este un prim aspect, care trebuie coroborat cu competiţia urbană care există pentru ocuparea spaţiului dintre tandemul Timişoara-Arad şi Sibiu, separate de aproape 300 de kilometri, spaţiu în care, conform studiului întocmit de arhitectul timişorean Radu Radoslav, la solicitarea Consiliului Judeţean Hunedoara, ar urma să ia naştere, mai devreme sau mai târziu, un alt aşa-numit pol de dezvoltare urbană. Protagoniştii acestei competiţii sunt fără echivoc, Deva-Hunedoara-Simeria, pe de o parte, şi Alba Iulia-Sebeş, pe de altă parte.
Un al doilea aspect este de fapt o constatare – după anul său de glorie, 2007, în care a fost Capitală Culturală Europeană, Sibiu a devenit una dintre destinaţiile turistice de excelenţă din România, chiar fără să fie declarat oficial astfel. Am mai scris despre modul în care marea cultură poate ajuta. Sibiul este un caz evident. Festivaluri profesionale, de mare anvergură, organizate de oameni ai locului, care cunosc specificul şi au dobândit expertiză, au transformat Sibiul într-un oraş foarte asemănător cu cele occidentale.
Concluzia o putem trage, dacă vă voi spune că în timp ce Deva a organizat un Festival al toamnei identic cu cel al verii şi cu toate cele ale berii din toată ţara, în week-endul următor, adică 30.09 – 02.11, la Alba Iulia are loc prima ediţie a Festivalului „Dilema veche”, un regal al bunului-gust, desfăşurat sub un generic simbolic şi extrem de inspirat – „Cealaltă Capitală”. Detalii la adresa http://festival.dilemaveche.ro/.
Personalităţi culturale şi artistice de forţă ale României, între care Andrei Pleşu, Mircea Vasilescu, Vintilă Mihăilescu, Dan C. Mihăilescu, Cristi Puiu, Mircea Dinescu, Florin Iaru, dezbateri pe teme actuale, proiecţii de filme, concerte, spectacole de teatru, între care remarc „Felii” de Lia Bugnar, un succes extraordinar al Teatrului din Sibiu în stagiunea 2010, şi multe altele. Un asemenea festival te pune, cultural, pe harta ţării şi nu numai, indiferent câte manele se cântă prin alte părţi.

6 comentarii la „O observaţie subiectivă şi o realitate obiectivă

 • 28 septembrie 2011 la 9:11
  Legătură permanentă

  Dute ba ,si stai in Sebes unde se inregistreaza cel mai mare numar de imbonaviri de cancer din Europa ,din cauza combinatului Kronospan ,sau tie frica ca mori si nu mai esti director la televiziunea hd tv a lui Molot ,sa tot faci emisiuni de doi bani ,ba cand a fost festivalu beri in Hunedoara organizat de fata batrana schija Monalise ,pentru ca a fost prezent turnatorul securist Molot ai laudat tu cu uratania, dar noi in Deva ,nu avem voie sa ne distram ca faci tu articole si reportaje aiurea ,il pui pe Haulica sa zica de bonuri de mici si bere ,am vazut in filmare cum a primit trei bonuri ,in studiou a aratat numai un bon ,inseamna ca doua bonuri le-a folosit ,era lesinat de foame si el a mancat patru mici si a baut doua beri ,ca este mic salariul la televiziunea lui Molot

 • 28 septembrie 2011 la 9:38
  Legătură permanentă

  …aţi uitat să spuneţi faptul că şi la festivalul Toamnei 2011 de la Deva de duminică seara,toată secţia de Cultură de la Consiliul Judeţean Hunedoara, nu au participat ca să nu-l supere pe Micu Voievod!!! Să vă fie ruşine!!! …vorbiţi de PDL, că a politizat tot,dar nu vă uitaţi la voi!!! Nu sunteţi mai buni ca ei!!! Nistoreeeeeeee,trezeştete că pierdem alegerile cu MoloŢ!!! Te rugăm, Nistoreeeeeeeeeeeee!!!! …spunei ceva frumos şi fă-l să plece dracului de la CJH!! Altfel…….se duce dracului totul şi rămâi cu actul de colaborare PSD-PNL-PC şi poţi să-l pui în ramă!!!

 • 28 septembrie 2011 la 11:53
  Legătură permanentă

  …asta da exprimare de jurnalist!!!!…nu am dreptate?????

 • 28 septembrie 2011 la 12:09
  Legătură permanentă

  Un scrib in slujba lui Molot ,daca avea valoare era la Bucuresti,sau sta si el ca si colega lui Hihn din patriotism local ,sa mance o ciorba la meniul zilei, pentru ca nu castiga prea mult

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.