O nouă seară de poezie

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat în ziua de 27 septembrie 2018, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural la care au fost invitaţi iubitorii de poezie: întâlnirea cu Dumitru Tâlvescu (foto în dreapta) şi cu noul său volum de versuri intitulat „Prosperia”.
Nume devenit cunoscut publicului hunedorean iubitor de literatură, Dumitru Tâlvescu este tot mai prezent în viaţa literară cu volume de poezie şi proză bine primite de cititori şi de mediul scriitoricesc.
Volumul de versuri care s-a lansat este conceput în trei părţi: Ancestralia, Universalia, Fractalia, toate fiind străbătute de un profund filon filosofic, versuri inspirate din marile teme pe care poetul le-a abordat şi, de această dată, le exprimă într-o manieră esenţializată: viaţa, credinţa, eternitatea, timpul. Poemele ce compun volumul sunt o expresie concretă, concludentă a talentului liric al autorului. Nu este primul volum de versuri, dar este un volum ce cuprinde poezii cu un înalt grad de spiritualitate, poezii cizelate până la esenţă şi propuse cititorului ca subiecte de meditaţie.
Dintre temele propuse de poet, iubirea ne relevă un suflet tânăr, o inimă plină de dăruire şi de devotament pentru fiinţa iubită, care devine un fel de icoană atotiubitoare şi atottămăduitoare. Iubirea este transpusă în versuri de o mare bogăţie de imagini, versuri care conţin esenţe asemenea flacoanelor cu parfumuri tari. Cine se cufundă în lumea poeziei lui Dumitru Tâlvescu are senzaţia că autorul a descoperit elixirul iubirii veşnice şi se bucură din plin, în fiecare clipă, de această descoperire. Se remarcă acrostihurile inspirate şi reuşite care aduc un plus de culoare în universul propus de Dumitru Tâlvescu.
Cu siguranţă, cititorii vor desluşi toate valenţele poeziilor din acest nou volum semnat Dumitru Tâlvescu, vor gusta frumuseţea fiecărui poem, frumuseţea şi ineditul imaginilor cu care autorul lor pare că îşi face autoportretul liric.
A fost o bucurie pentru noi să primim acest nou volum de versuri semnat Dumitru Tâlvescu, un nume care s-a instalat definitiv în galeria marilor scriitori hunedoreni şi, odată aşezat acolo, a făcut tot ce i-a stat în putinţă, ca scriitor, să merite locul ocupat şi să nu dezamăgească.
Dumitru Tâlvescu este un prieten bun al bibliotecii noastre, este alături de noi la toate activităţile culturale pe care le organizăm la Deva sau oriunde în judeţ. De aceea, bucuria noastră a fost acum cu atât mai mare, pentru că este o bucurie pe care am împărtăşit-o cu un prieten adevărat.
La final, poetul a oferit autografe pe noul său volum de versuri.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.