Actualitate

O nouă înșelăciune online în România. Mulți au rămas fără conturile din social media

O nouă înșelăciune online în România. Au apărut din ce în ce mai mulți hackeri care „vânează” conturi de Facebook sau Instagram pentru a le fura sau pentru a afla datele personale ale utilizatorilor. Recent, o persoană din Alba a mers la poliție după ce și-a pierdut accesul la contul de Facebook. Cazul a ajuns în atenția DIICOT Alba Iulia, scrie evz.ro

Nu a mai avut acces la cont
Fără să știe contul prietenului său de pe Facebook era deja spart de hackeri. Aceștia au trimis un link și un mesaj prin care spuneau că au nevoie de ajutor pentru a-și recupera contul. Cel care a sesizat cazul a accesat linkul trimis de prietenul său de pe Facebook și a primit un mesaj prin SMS.A dat codul primit pe SMS și s-a trezit că nu mai are acces la contul său.

Ce spun anchetatorii
Anchetatorilor au declarat: „A dat curs solicitării unei persoane din lista sa de prieteni de a-i comunica un cod primit prin SMS, pe care i l-a cerut persoana respectivă pe Facebook Messenger sub un anumit pretext. Având în vedere că s-a apreciat de către procuror că sunt întrunite con­diţiile de formă ale actului de sesizare, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”.
În urma audierii persoanei vătămate, aceasta a arătat că, la un moment dat, cândva în toamna anului 2023, a pri­mit prin Facebook Messenger un me­saj de la o cunoştinţă, un fost vecin căruia i-a pus la dispoziţie date private cerute de către respectivul sub pretextul că îi erau necesare pentru a-şi recupera contul Facebook, în a­ceas­tă manieră persoane necunoscute obţinând accesul la contul său de Facebook.
Totodată, nu a putut preciza de­nu­mirea cu exactitate a contului (URL sau user-name) şi nu a putut pune la dispoziţie alte date minime cu privire la cont, iar între timp şi-a făcut alt cont Facebook. A precizat, de asemenea, că nu mai doreşte continuarea cer­ce­tă­rilor în cauză”, se arată în motivarea instanței.

Dosarul a fost închis
Judecătorii Tribunalului Alba au decis că nu mai este nevoie să con­tinue ancheta, iar dosarul a fost închis. Decizia a fost definitivă, potrivit Alba24. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura