O monografie mult aşteptată

5 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria comunei Lelese, a organizat în ziua de 4 mai 2019, la Căminul Cultural din comuna Lelese, lansarea volumului intitulat „Comuna Lelese: monografie” scris de etnologul Rusalin Işfănoni şi apărut în anul 2018 la Editura Călăuza v.b. din Deva.

Biblioteca Judeţeană salută fiecare nouă monografie a unei localităţi hunedorene, pentru că fiecare astfel de lucrare devine o sursă importantă de cunoaştere a localităţii şi face parte din corpusul de documente care cuprinde informaţii valoroase despre judeţul nostru.
Apariţia acestui amplu şi documentat volum, în excelente condiţii grafice, a fost posibilă graţie sprijinului generos oferit de Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţie care înţelege pe deplin rolul şi importanţa unor astfel de lucrări. Autorul monografiei, etnologul Rusalin Işfănoni, este bine cunoscut specialiştilor în domeniu şi publicului larg. Este personalitatea care şi-a dedicat întreaga viaţă studierii şi popularizării impresionantului tezaur de spiritualitate din satele Ţinutului Pădurenilor.
Fiu al acestor locuri, născut în satul Dăbâca, din comuna Topliţa, în urmă cu 75 de ani, Rusalin Işfănoni cunoaşte în cele mai mici detalii istoria acestui străvechi ţinut românesc, cunoaşte oamenii locului, ocupaţiile lor, obiceiurile, modul în care marchează marile evenimente ale vieţii, ştie istoria fiecărui sat pădurenesc. De aceea, lucrările pe care le-a dedicat acestui ţinut au o importanţă sporită de faptul că ele sunt scrise de un om al locului, un pădurean care este dedicat trup şi suflet acestor oameni şi acestor locuri.
Monografia comunei Lelese este o dovadă în acest sens. Scrisă pe baza unui imens material documentar, dar bazându-se şi pe cunoaşterea nemijlocită a vieţii de zi cu zi a pădurenilor, cu bucuriile şi grijile lor, cu sărbătorile şi muncile specifice fiecărui anotimp, Rusalin Işfănoni a dăruit comunei Lelese un excepţional dar, îndelung aşteptat.
Căminul Cultural din Lelese a devenit neîncăpător, zeci de pădureni fiind prezenţi la acest moment emoţionant, momentul în care comuna lor a primit acest dar minunat, monografia mult aşteptată.
Ne exprimăm speranţa că vom vedea cât mai curând şi alte monografii ale comunelor pădureneşti, pentru că fiecare comună este un uriaş depozitar de tradiţie, de spiritualitate, de istorie.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
„Swim”, documentarul cu Avram Iancu, a avut premiera în SUA

Pelicula „Swim” a făcut anul trecut turul României, iar acum a avut şi premiera în afara ţării. Filmul a rulat...

Bulina neagră, 6.05.2019

Alin-Constantin Coman, tânăr din Peştişu Mic Pentru că a fost găsit vinovat de tentativă de omor şi condamnat la închisoare...

Bulina albă, 6.05.2019

Avram Iancu, bibliotecar şi polisportiv din Petroşani Pentru că este subiectul unui documentar ce rulează la un festival din Hollywood,...

Închide