ActualitatePolitica si administratie

O minune care sigur nu se va întâmpla. Angajații de la stat să fie plătiți în funcție de performanță

Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de perfor­man­ţă şi de rezultatele pe care le ob­ţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român, a afirmat, ieri, Lucian Heiuş (foto), preşedintele Agenţiei Naţio­nale de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul unui eveni­ment de specialitate.

 

Pot depăși acest mecanism?

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?”. Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceas­ta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în an­sam­blul lui”, a spus Heiuş, în cadrul con­fe­rinţei „PNRR – Investiţii pentru eco­no­mia viitorului. Reforma fiscală”, or­ga­nizată de PwC România.
De ce să plătim impozitele
Lucian Heiuș a subliniat că moder­ni­zarea trebuie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF. „Nu este su­ficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, ca­pacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta des­pre un stat modern, despre per­for­manţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, con­struc­ţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un con­tribuabil că este bine să-şi plă­teas­că impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat reprezen­tan­tul Fiscului. (A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura