Politica si administratie

O lege pentru cotele de gen – o invitaţie directã la schimbarea mai rapidã a mentalitãţilor în societatea româneascã

05 Natalia Intotero 1În rândul populaţiei României, femeile reprezintă un procent de circa 52 la sută din total, dar prezenţa lor în poziţii de decizie în domeniul economic şi chiar în politică rămâne încă foarte slabă. În Parlamentul României, de exemplu, avem doar 11,5 la sută femei din totalul membrilor, ceea ce este mult sub de media de reprezentare la nivel european de 27 de procente. În această situaţie, impunerea unor cote de reprezentare a femeilor pe listele de candidaţi ale partidelor ar putea diminua în mod notabil diferenţa. Este şi principalul motiv pentru care OFSD  a propus încă din 2015 introducerea unei cote de minimum 30 la sută candidaţi femei pentru alegerile locale şi generale, propunerea fiind deja aplicată în ceea ce priveşte componenţa conducerii social-democrate.
Un proiect de lege care să reglementeze acest aspect al reprezentativităţii este de aceea binevenit şi ar putea reduce decalajul dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, ştiut fiind că Uniunea Europeană consideră participarea egală la viaţa politică a femeilor ca având un rol esenţial în procesul general al promovării drepturilor femeii. Acest scop politic nu este numai o simplă chestiune de justiţie şi democraţie, ci este o condiţie necesară pentru luarea în considerare a intereselor femeilor, fără care obiectivele egalităţii şi dezvoltării durabile ale Uniunii nu pot fi atinse.
Sunt convinsă că o implicare mai largă a femeilor în toate domeniile societăţii româneşti va transforma în bine maniera de a evalua şi a lua decizii şi că politica în sine va arăta atunci diferit: mai paşnică, mai tolerantă, mai deschisă dialogului şi negocierilor, mai orientată către cetăţean, mai generoasă cu fondurile pentru educaţie şi sănătate, mai atentă faţă de protejarea şi conservarea mediului înconjurător, asumându-şi mai puţine riscuri şi mai chibzuită când vine vorba despre resursele bugetare ale comunităţilor. Până la urmă, politica este arta prin care oamenii reuşesc să trăiască împreună, iar femeile îşi pot aduce contribuţia lor, adăugând sensibilitate, blândeţe, compasiune şi o nestăvilită dorinţă de a ajuta pe cei aflaţi în necaz. Doar astfel decizia politică va căpăta necesarul echilibru şi va genera soluţii eficiente şi de durată pentru problemele reale din societate.

Natalia Elena Intotero,
deputat PSD de Hunedoara

7 comentarii la „O lege pentru cotele de gen – o invitaţie directã la schimbarea mai rapidã a mentalitãţilor în societatea româneascã

  • Nu-mi vine să cred ce face această ființă…vie. Acum vorbește de rolul nostru în politică. De ce nu a pregătit din timp acest proiect, imediat ce a fost aleasâ ? E nevoie de femei în politică dar unele femei folosesc mișcarea feministă în interes personal. Doamna asta vrea doar simpatia femeilor și…votul lor în viitoarele alegeri. Mă mir că nu îi crapă obrazul de rușine.

  • Dupa miscarea gay, acum vine papusica asta cu … feministele in politica.
    Se simte in toata societatea omeneasca o criza de autoritate o criza de identitate , si vin tot felul de minoritati sa-si incerce si ei norocu.
    E adevarat ca pe fond de criza au sanse mai mari. Numai ca noua ne e cam lehamite de voi politicienii, daca pana acum ne-ati scarbit, acum ne si plictisiti.
    Hai marsh.

  • Pițifelnica asta chiar are tupeu grosier. Timp de 36 de luni din mandatul său nu a făcut nimic pentru schimbarea mentalității și acum hop-țop vrea așa ceva. Este o oportunistă clasică, o adevărată „eroină” coborâtă din opera lui Caragiale.

  • Domnilor comentatori , cred ca sunteti putin gelosi , fiecare voteaza pe cine vrea si mai este o problema , daca faci ceva nu-i bine , daca nu faci nimic tot nu-i bine. Dar haideti sa contribuim si noi cu ceva pentru tara asta , nu numai sa criticam.

  • Poate un test de inteligenta si limba romana ar elucida candidaturile unor astfel de piți.

  • Serafineeee, ti-ai baut mintile ?? ..
    Acum 25 de ani am inceput sa ascultam de … minoritati (nu e cazul femeilor) si:
    1. am rezervat locuri in facultati pentru rromi, adica e suficient sa fii rrom , nu mai trebe sa stii carte;
    2. am acceptat o uniune etnica drept partid politic – UDMR (ideea e groaznica nu etnia);
    3. suntem pe cale sa acceptam confuzia intre casatorie si sex. Atentie casatoria ca termen vine din tainele bisericii crestine (monoteism si monogamia), celelalte religii accepta politeismul si poligamia (dar nici macar alea homosexualitatea). Cuplurile same sex pot exista in realitatea abjecta a civismului apusean (orb si prost inteles de negri – Obama si blonde – Merkel). Nu inteleg de ce cuplurile same sex revendica denumirea de casatorie cand nu stiu ca acest termen e o „institutie” si nu un … pat.
    4. De ce am vota „procente” doar pentru ca poarta o „amprenta” in pantaloni, si nu pentru felul cum si ce gandeste (nu e cazul duduii din imagine, care pana aku nu a demonstrat nimic, sa ma scuze PSD ul ca nu am nimic cu nici un partid, aspectul e general valabil)
    Dixit.

  • Nu este nimeni gelos pe nimeni. Cine ar fi gelos pe aceasta impostoare ? Cum adica daca cineva face ceva nu-i bine ? Pai, acum se face cu 4 luni inainte de alegerile locale si cu 8 luni inainte de alegerile parlamentare ? Toate aste demonstreaza ca Mita Baston nu se ghideaza dupa principii ci, numai dupa enteres, cum zice Conu Zaharia. Sa ne intelegem. Cotele de gen sunt necesare dar nu in pragul alegerior. Ele trebuie discutate imediat dupa alegeri pentru a putea fi aplicate la modul exact si concret la alegerile urmatoare. Asta stie si Mita Baston ca nu are nici o sansa dar vrea sa arate ca face si ea ceva. Adica, da o palma la un rahat sau, si mai plastic, face rahatul praf.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura