O hunedoreancă din Spania riscă 26 ani de puşcărie, după ce şi-a ucis iubitul mafiot

Adriana Năstase

O hunedoreancă ce trăieşte în Spania e acu­zată că şi-ar fi ucis iubitul, un mafiot italian. Fapta s-a petrecut cu ani în urmă, iar acum femeia a fost trimisă în judecată.

De obicei, nu lasă martori
Cristina Elena Toma, româncă rezidentă în Águilas (Murcia), este acuzată că şi-a îm­puş­cat iubitul cu şapte focuri de armă. Italianul de 52 de ani pe nume Giuseppe Nirta era bă­nuit că făcea parte din organizaţia mafiotă Ndrangheta. El a fost împuşcat mortal, cu şapte gloanţe, în noaptea de 9 iunie 2017. Cri­ma s-a întâmplat la uşa casei pe care o în­chiriase în El Charcón de Águilas.
Bărbatul stătuse mult timp în Catalonia, şi în momentul crimei abia ce a venit acasă. Sim­plul fapt că românca a rămas în viaţă a fost o altă circumstanţă suspectă. De obicei, asasinii nu lasă martori. Cristina nu a sunat la numărul unic de urgenţe. Ci a fugit într-o zonă montană, de unde a apelat un prieten de-al lui Giuseppe, care a fost cel care a ajuns să dea alarma.

Poliţia a crezut că mafiotul a fost ucis de alţii
Iniţial, poliţia a anchetat o reglare de con­turi între mafioţi. Specialiştii Poliţiei Judiciare din cadrul Gărzii Civile s-au orientat către opt sus­pecţi. Rând pe rând aceştia şi-au probat nevinovăţia. Au crezut că asasinatul are le­gă­tură cu cultivarea unor cantităţi uriaşe de mari­juana. Un italian a şi fost arestat.
În final, anchetatorii şi-au îndreptat atenţia spre Cristina Elena Toma, care a avut o relaţie in­timă cu Giuseppe. Femeia a fost prezentă când el a fost împuşcat. Şi era singura, pro­babil, care ştia că va fi în Águilas în acea zi.
Abia în octombrie 2018, specialiştii din ca­drul Departamentului de Chimie şi Mediu al Serviciului Criminalistică al Gărzii Civile au emis un raport de expertiză care a ajuns să fie decisiv. Românca avea reziduuri de îm­puş­care – (urme de plumb, antimoniu şi ba­riu) – pe hainele pe care le purta în acea noapte. Mai exact, pe cămaşa sa şi în zona buzunarelor din faţă ale blugilor.
În august 2019 s-a făcut reconstituirea crimei. Cristina a declarat că, atunci când au ajuns în faţa casei, ea a coborât din maşină pe uşa din dreapta. Când soţul a ieşit din maşină, un bărbat cu glugă a venit şi a tras 6-7 focuri de armă. Românca susţine că a fugit şi s-a ascuns într-o pădure, de unde a sunat un prieten. Dar bărbatul a fost şi înjunghiat, ceea ce nu pare a fi, susţin anchetatorii, mo­dul de acţiune al unui asasin profesionist.

Ce pedeapsă riscă românca
Acum Cristina Elena Toma a ajuns în faţa Tri­bunalului de Primă Instanţă şi Instrucţiune nu­mă­rul 3 din Lorca. Procurorii consideră că Cris­tina Elena a fost singura persoană care a tras cele şapte focuri mortale împotriva lui Giusep­pe. Parchetul cere 26 de ani de închisoare pen­tru crimă şi deţinere ilegală de arme.
Rudele mafiotului spun că românca ar fi acţionat împreună cu „alte două sau trei per­soane, necunoscute deocamdată”, iar acu­za­rea privată cere o pedeapsă de 20 de ani pentru crimă. Ambele părţi de acuzare sunt de acord că inculpata nu a putut să aibă pe ea reziduuri de împuşcare accidental.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.