O delegaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a aflat în Tanzania: S-au pus bazele unui proiect educaţional între Hunedoara şi Tanzania

14 februarie 2019 | 7 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

O delegaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost recent în Tanzania, vizită care se înscrie într-un proiect educaţional ce vrea să promoveze cunoaşterea şi respectarea tradiţiilor şi culturii din cele două ţări, precum şi realizarea schimbului de experienţă din perspectiva celor două sisteme de învăţământ.

Proiect similar cu cel cu China
„Peste tot în lume se pune un accent deosebit şi se încurajează schimburile interculturale tocmai pentru a elimina anumite bariere cu care ne confruntăm în diferite situaţii. Propunerea pentru acest proiect a venit din partea partenerilor din Tanzania. În judeţul Hunedoara trăieşte o persoană care are rude în Tanzania şi care a venit cu această iniţiativă tocmai pentru că ştie foarte multe despre învăţământul hunedorean şi apreciază proiectele pe care le desfăşurăm, inclusiv proiectul cu Republica Populară Chineză. Ştiind despre acest proiect cu China, a spus că doresc şi ei un proiect similar şi ne-a asigurat că beneficiile vor fi de ambele părţi”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.
În cadrul proiectului educaţional bilateral au fost efectuate vizite oficiale la următoarele instituţii: VETA – Vocational Educational and Training Authority, Unique Academy, Mwenge Local Vocational Centers şi Halisi Secondary School. În Tanzania, limba de învăţământ pentru şcoala primară este Swahili, în timp ce limba de învăţământ pentru gimnaziu şi liceu, este engleza.

Academie recunoscută la nivel mondial
„Unique Academy este o academie de prestigiu recunoscută la nivel mondial. Pentru că vorbim despre o academie privată de prestigiu, taxele de şcolarizare sunt ridicate, iar numărul anual al absolvenţilor este de aproximativ 40 de licenţiaţi. În cadrul acestei vizite au fost prezentate laboratoarele şi cabinetele de informatică, dar şi curriculumul disciplinelor de studiu, urmând să primim pe e-mail şi formatul electronic al acestora.
Gazdele noastre au mai organizat o vizită şi la Halisi Secondary School, unitate de învăţământ de stat unde s-a discutat cu membrii conducerii unităţii de învăţământ, dar şi cu cadrele didactice. Acolo, ne-am întâlnit cu elevi care frecventează cursurile programului de învăţământ în clase ale căror efective depăşesc 100 de elevi, în şcoala respectivă fiind 1.200 de elevi şi 37 de profesori“, a arătat inspectorul general al IŞJ Hunedoara.
„În urma ecoului creat de vizita noastră în această unitate de învăţământ şi datorită modului în care ne-am expus uimirea, conducerea academiei Unique Academy a decis să doneze 20 de computere şcolii Halisi Secondary School, unitatea respectivă neavând astfel de dotări până la momentul vizitei noastre. Alte două computere vor fi donate unităţii de învăţământ de către o cunoştinţă apropiată a persoanei care ne-a însoţit”, a adăugat Maria Ştefănie.

Loading...

Comentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. dorin spune:

  Te doare mintea, incercand sa intelegi logica aestei vizite .

 2. tomtom spune:

  “In urma ecoului creat de vizita noastră în această unitate de învăţământ şi datorită modului în care ne-am expus uimirea’dna.Stefanie a decis deschiderea unei clase de liceu in limba Swahili…
  Acum urmeaza o vizita(care se inscrie intr-un alt proiect educational)intr-o tara nordica ,mai exact Suedia,tara cu rezultate deosebite in educatia tineretului.
  Ce spuneti,dna.Maria Stefanie,gasim pe cineva din Suedia aciuat prin judetul nostru ?
  Si vazand ca nu v-ati prea protejat de soarele arzator al Tanzaniei pentru vizita din tara cu Speranta de viata cea mai ridicata din Europa si cu o Calitate a Vietii printre cele mai ridicate din lume(caci asta ne dorim pentru tinere vlastare,nu dna.Inspector scolar general al jud.Hunedoara)sa luati cu dvs.blanitele.
  Poate se va vedea ceva si dupa aceasta vizita(macar Aurora Boreala).

 3. Profesor spune:

  8966 km. e distanta Deva- Tanzania. E o gluma ce excursie au facut? E bataie de joc!

 4. Profesor spune:

  17932 km. Dus – intors Deva – Tanzania. Mai bine ar educa elevii romani hunedoreni decat sa educe si sa fie educati de tanzanieni. E greseala ce au facut. Astept demisii al celor care au calatorit si pe banii colegiului Transilvania Deva.

 5. prof spune:

  Alta c..va pusa in fruntea inspectoratului de psd, impreuna cu “marele” director de la Transilvania, repetentul din facultate(un prost notoriu) care umbla numai dupa functii…

 6. Simo spune:

  Directorul de la Transilvania are parcare privata in curtea liceului. Autocare, tiruri, cimentroace, masini de marfa si masini mici. Cat o fi de legal ?

 7. Deva spune:

  Anormalitate crasa, si fara cuvinte, incredibil unde a ajuns invatamantul romanesc. Asta nu este un exemplu pozitiv, ci negativ.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Campionatul naţional de tir cu arcul indoor

Arcaşii legitimaţi la SCM Deva şi Minerul Aninoasa, pregătiţi de Viorel Hăbian şi Gigi Puşcă, vor participa la finalul acestei...

Patru popicari de la Inter Petrila, selectaţi la lotul naţional

Sportivii de la secţia de popice a CS Inter Petrila, pregătiţi de antrenorul Marcel Dobrică, au început în forţă noul...

Partide amicale de fotbal pentru echipele din judeţ

Echipa de fotbal CNS Cetate Deva îşi continuă pregătirile pentru returul de campionat şi a disputat un nou meci amical,...

Închide