Numitor comun în problema deşeurilor din judeţ

23 aprilie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02-Prip-9943Oana Mihnea

Proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de colectare şi gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ încă se dezbate intens la nivelul administraţiilor locale. Totuşi, în urma ultimelor discuţii între reprezentanţii ADI Deşeuri şi primari, s-a ajuns la un numitor comun în anumite privinţe.

Taxă sau tarif?
Potrivit informaţiilor furnizate de către Ioan Prip (foto), preşedintele ADI Deşeuri, această săptămână a fost una a discuţiilor intense pe tema modului în care oamenii vor plăti pentru serviciile prestate în momentul în care proiectul va deveni realitate. Solicitarea pentru abordarea acestei probleme a venit din partea primăriilor din Valea Jiului. Mai exact, ar exista două posibilităţi, taxă sau tarif. În cazul tarifului, operatorul trebuie să meargă din poartă în poartă, la fiecare cetăţean, pentru a încasa plăţile. Prin sistemul taxă, consiliile locale vor încasa banii, iar apoi aceştia vor fi viraţi în conturile operatorului. Valea Jiului a optat pentru taxă, motivând că majoritatea serviciilor sunt achitate de către cetăţeni în acest mod. Primăriile Deva, Haţeg, Orăştie, Brad şi Hunedoara au ales tariful. Un alt aspect important este acela că, persoanele care nu vor dori să beneficieze de acest serviciu, pentru că vor exista şi asemenea situaţii, vor trebui să plătească o taxă specială, numită taxă de salubrizare. Cuantumul acesteia nu a fost stabilit încă.

Se găsesc soluţii
O altă problemă clarificată este aceea a tipului de deşeuri care au fost specificate în studiul de fezabilitate pentru a fi ridicate. Până acum, doar cele menajere erau cuprinse în proiect, dar, inevitabil, au fost aduse în discuţie şi cele voluminoase, pentru care nu exista nici o soluţie. În urma întâlnirilor reprezentanţilor ADI Deşeuri cu primarii, s-a decis realizarea unui nou studiu de fezabilitate, care va cuprinde şi colectarea deşeurilor omise. Chiar şi locul unde aceste deşeuri vor ajunge a fost aproape stabilit. „Consiliul Judeţean are un teren de 1,5 ha lângă locul unde se construieşte deponeul, în Valea Jiului este aproximativ un hectar în Uricani, Haţegul şi Bradul urmează să caute unul, iar Orăştia probabil le va duce tot la Bârcea Mare“, a adăugat Ioan Prip.

Va trebui să aleagă
La municipiul Hunedoara, situaţia este mai deosebită. Întrucât se află în plin proces de înfiinţare a unui serviciu propriu de salubrizare, va trebui să decidă cum vor funcţiona. Contractul pe care îl are Hunedoara cu firma actuală expiră în curând, iar noul serviciu probabil va funcţiona până intră sistemul de colectare judeţean în activitate. Din acel moment, serviciul propriu de salubrizare al municipiului s-ar putea ocupa de gunoiul stradal şi deşeurile voluminoase, iar cel judeţean de cel menajer. Dacă se aprobă şi studiul de fezabilitate cu includerea deşeurilor voluminoase, se pare că primăria va trebui să decidă cum va proceda, le iau ei sau le lasă Consiliului Judeţean.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Babuini plantaţi de primărie la noul ştrand din municipiul Hunedoara

Întrebare: Primăria municipiului Hunedoara a decis să achiziţioneze din Africa 50 de babuini, la preţ de 10.000 de euro bucata,...

Cum se activează cardul de sănătate

De la 1 mai, şi hunedorenii vor fi nevoiţi să folosească cardul de sănătate, atunci când merg la medic.

Bulina neagră, 24.04.2015

Dragoş Botoroagă, administratorul SC Consmin SA Petroşani, Pentru că a fost trimis în judecată de procurorii DNA în Dosarul „Gala...

Închide