Nu vreau să votez „ţinându-mă de nas…”
„Voi merge la vot, pentru că am pledat pentru votul obligatoriu şi trebuie să fiu consecvent. O idee ar fi să dau un vot nul, alta – să votez cu Crin Antonescu în primul tur şi, în al doilea, cu Băsescu, ţinându-mă de nas – cum spusese Adam Michnik că va vota pentru un al doilea mandat al lui Lech Walesa”.
Am citat din editorialul lui Andrei Pleşu, apărut în revista „Dilema veche” nr. 302/26.11.2009. Până la urmă, dl. Pleşu spune că asupra sa a avut un rol determinant dezbaterea prezidenţiabililor şi a votat în turul al II-lea cu Băsescu. Nu ne mai spune dacă s-a ţinut sau nu de nas.
În ce mă priveşte, nu aş mai vrea să votez împotriva cuiva sau pe cineva ţinându-mă de nas, cu tot exemplul ilustru pe care-l oferă Andrei Pleşu, unul dintre intelectualii pe care personal îi apreciez foarte mult. Mai mult – faptul că la toate articolele de presă există comentarii, unele extrem de pertinente, arată că la nivelul societăţii civile nu există o dezbatere reală asupra a ceea ce ar trebui să devină România. Dacă un politician este capabil şi bine-intenţionat, se vede ceva după el, norocul nostru! Dacă este doar demagog, cu zero barat realizări, dar un orator de forţă, ghinionul nostru…
În această campanie electorală, oamenii au fost pur şi simplu învrăjbiţi, după principiul cunoscut „cine nu e cu noi, e împotriva noastră…”. Scoasă de la naftalină, fantoma comunismului a fost arătată la nesfârşit, fără a se ţine cont că foştii (mari) comunişti şi copiii lor sunt cei mai prosperi oameni de afaceri din prezent. Nu există dezbateri de idei, ci doar atacuri la persoană. Unul dintre cei care comentează aici a sesizat că dacă exprim o opinie critică la adresa lui Băsescu, nu mi se răspunde cu argumente, din contră, ci este atacat dreptul la opinie. În ce mă priveşte, resimt lipsa posibilităţii de a discuta, altfel decât la cafea, despre ceea ce aşteptăm de la oamenii politici. Nu a existat o dezbatere reală despre tipul de parlament pe care l-am dori, despre avantaje şi dezavantaje, despre pripeală şi consecinţele ei, despre heirupismul cu care se face reforma clasei politice. Uite, de exemplu, mie, „independenţii” ăştia din Parlament mi se par doar nişte tipi care îşi înşală deliberat electoratul. Nu se poate şti cât la sută din electorat a votat omul în sine şi câţi l-au votat pentru că face parte dintr-un partid anume. Aşa că dacă tipul cu pricina are revelaţii doctrinare care nu-l lasă să doarmă şi-l fac să plece de la un partid, eu zic că ar trebui să plece din Parlament. Şi dacă tot avem colegii uninominale, să se refacă alegerile în colegiul respectiv. Iar tipul nu are decât să se măsoare din nou cu electoratul, pentru a vedea în ce măsură revelaţiile sale coincid cu cele ale alegătorilor. Exact ca la primari.
E doar una dintre probleme, pentru a avea un parlament reprezentativ şi nu unul plin de dezertori ce respectă „doctrina”. Să fim serioşi…
„Nu a existat o dezbatere reală despre tipul de parlament pe care l-am dori, despre avantaje şi dezavantaje, despre pripeală şi consecinţele ei, despre heirupismul cu care se face reforma clasei politice.”
CORECT! Cum nu a existat o dezbatere reala asupra uninominalului. Probabil daca se discuta legea uninominalului impreuna cu modificarea atributiilor Senatului si Camerei Deputatilor nu am mai fi avut nevoie de un referendum care sa distruga institutia Senatului. Nici nu am mai fi avut in Parlament oameni veniti de pe locul 2 sau 3 (va spune ceva numele Irinel Cristu?), urmare a ineptiei numite coeficientul de reprezentativitate a partidelor la nivel national(a se vedea cazul Iosif Koto, UDMR – 34 voturi, parlamentar european).
Sint de acord si cu opinia privind independentii care isi inseala deliberat electoratul. CORECT! Propun ca in Parlament, in locul PSD si PNL (care consider ca si-au inselat electoratul propunind varianta Johannis) sa apara Forumul Democrat al Germanilor din Romania. PDL-ul sa dispara, exista Traian Basescu. Am avea un presedinte, un partid care si-ar vedea de treaba si nu ar fi subordonat presedintelui (accept si reprezentanti ai altor minoritati – nu suna bine un singur partid), o singura camera decizionala, mai putine scandaluri, mai multa cultura la televizor.
🙂
Da, domnule Adrian, eu propun sa dispara toti si sa ramana doar TRAIAN BASESCU! E destul, ce sa mai chelutim banii…eu propun sa facem un referndum prin care sa se pronunte poporul pentru asta…Ce camera decizionala…sa ia decizii Basescu, ca el vrea INTOTDEAUNA binele poporului! Iar in ceea ce priveste opiniile dvs, referitoare la uninominal, vedeti, au interesat pe cineva? Sunteti naiv sa credeti ca veti fi consultat? Nu va faceti probleme – de acum va gandi Traian Basescu pentru toti.
Aaaa…pardon – vreau sa fie si dl. Boc, sa nu se plictiseasca domnul Basescu in timp ce se auto-admira la Cotroceni!
Pentru analyst:
Cred ca m-ati inteles gresit: nu sint un admirator al lui Traian Basescu. Nici al PDL-ului. Apreciez insa oameni precum TRU, Catalin Avramescu, Valeriu Stoica si Sever Voinescu. Nici al PSD-ului, nu sint de acord cu doctrina social democrata. Apreciez insa oameni precum Adrian Severin, Vasile Puscas si Mihai Tanasescu. Nici al PNL-ului vizibil. Din pacate aici oamenii care au ceva de spus au fost marginalizati, sint scosi in fata doar pentru a arata ca exista o legatura intre Bratieni si cei de acum. De „Eu cind vreau sa fluier, fluier” am auzit inainte ca Andreea Valean sa ajunga in Parlament.
Apreciez politicieni care gindesc, se exprima corect si au experienta in domeniul lor de activitate, pe care nu ezita sa o puna in slujba comunitatii, chiar daca nu vor avea niciodata un loc intre marile figuri ale politicii Romaniei: Alexandru Herlea, Varujan Pambuccian s.a. Si care, in actiunea lor, nu sint manati de ura.
As dori sa pastram decenta si regulile bunului simt in spatiul public, chiar daca este virtual. Sa lasam, daca se poate, atacurile la persoana.
Cit despre opiniile mele referitoare la uninominal se pare ca una a interesat. Cea cu reducerea numarului de parlamentari.
TRU? un lingau…Avramescu si Voinescu…? Yes-meni penibili, daca Basecu vrea sa candideze in SUA, ar fi zis ca da, e cel mai bun presedinte…Valeriu Stoica…? Cel care a dorit sa distruga PNL-ul…
Da pentru Tanasescu, Pambuccian, Herlea, Puscas…
In rest, domnule Adrian, stima mea pentru limbaj.
ba gruian,ce bine ca are astia unde sa spuna ce cred,hai sictir ca va pune el Basescu la punct pe toti, c–-lor