Nu mai avem cabinete medicale şcolare

Carmen Cosman

În judeţul Hunedoara, cabinetele medicale şcolare sunt aproape o amintire. Doar patru astfel de unităţi mai există, care sunt deservite în prezent de numai trei medici.

Problema nu are rezolvare

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Hunedoara, Alexandru Lăutaru, cabinete medicale şcolare mai funcţionează la Şcoala Generală „I.G. Duca”, din Petroşani, la Grupul Şcolar Minier Lupeni, la Liceul Sportiv „Cetate” Deva şi la Liceul Pedagogic din Deva, însă medicul de la „I.G. Duca” şi-a dat demisia. „Cabinetele medicale şcolare au trecut din subordinea Direcţiei de Sănătate Publică la consiliile locale, care răspund, practic, de administrarea lor”, a precizat Lăutaru. Potrivit normativelor legale, un medic şcolar poate avea arondaţi maximum 2.000 de elevi şi, dacă într-o şcoală nu este întrunit numărul maxim, poate prelua şi de la altă unitate de învăţământ învecinată, dar numai prin încheierea unui parteneriat.
În acelaşi timp, în judeţul Hunedoara sunt acreditate 99 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de la grădiniţe, la licee, iar majoritatea elevilor nu pot beneficia de ajutor medical în caz de necesitate, decât la cel mai apropiat spital, ori la medicii de familie.
Problema cabinetelor şcolare nu prea pare a avea rezolvare, în condiţiile în care autorităţile locale spun că bugetele sunt insuficiente şi nu permit înfiinţarea de noi cabinete medicale şcolare şi nici chiar dotarea celor deja existente.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare