Sport

Noua generaţie de gimnaste confirmă speranţele tehnicienilor

Nicolae Gavrea

Campionatele Naţionale de gimnastică artistică desfăşurate la Deva au reunit la start cele mai talentate sportive junioare, generaţia care este schimbul de mâine pentru disciplina sportivă care ne-a adus, nouă, românilor, cele mai mari satisfacţii din ultimii 50 de ani. Urmărind cu atenţie evoluţiile din competiţie am putut constata cu multă uşurinţă că se munceşte la cluburi cu ambiţia necesară performanţei. Problema cea mai importantă este însă faptul că nu mai sunt copii iubitori ai acestui sport, iar dragoste cu forţa nu se poate.

Analizând la rece tot ceea ce s-a întâmplat la aceste întreceri, putem spune că actuala generaţie de gimnaste junioare, de la cele mici la cele de la categoria a I-a, au potenţial pentru a readuce medaliile dorite de noi, la viitoarele competiţii internaţionale. Trebuie însă răbdare, multă răbdare. Am remarcat că devencele au câştigat la întrecerile de… acasă finala de la sol junioare II nivelul 3, primele cinci sportive fiind toate de la CNS Deva, aportul antrenoarei Gina Gogean Groza (foto) fiind de departe remarcabil. Ioana Danciu, Amalia Ghigoarţă, Timea Crişan, Timea Krisbai, Luana Şerbănescu şi Andreea Lucaciu sunt câteva nume pe care le vom rosti cu drag în anii care vin. Aceste gimnaste reprezintă acum clubul devean şi sunt printre cele mai bune din ţară. Fac parte din proiectul Ţară, ţară, vrem campioane, un parteneriat public-privat care a dat roade.
La finalul întrecerilor am discutat cu doi dintre artizanii acestei generatii de la Deva.
Reporter: Doamnă Gina Gogean, cum a fost concursul?
Gina Gogean-Groza: A fost un concurs bun pentru gimnastele din proiectul naţional. Mă bucur că au reuşit să îşi facă exerciţiile şi că au cucerit mai multe medalii. Sper că de acum să aspire la rezultate cât mai bune pe plan intern şi internaţional.
Reporter: Domnule Lucian Sandu, noi spunem că ţara asta are nevoie de campioane. Aşa e ?
Lucian Sandu: Proiectul a debutat cu câţiva ani în urmă, susţinut de OMV Petrom. Am trecut un pic într-o altă etapă cu aceste gimnaste şi sperăm ca viitorul gimnasticii româneşti de aici să vină (nota red. … de la grupul pregătit la Deva) şi în 2024 la Olimpiada de la Paris să avem şi rezultate bune.
Reporter: Unii spun că mai repede de 2024 aceste fete trebuie să fie în competiţii, în 2022, spre exemplu.
Lucian Sandu: Da, e adevarat, unele dintre fetele din această generaţie au programat în 2022 un Campionat European de junioare. Cu siguranţă că unele dintre ele pot fi acolo, depinde de vârstă, de pregătire, dar contează să fie sănătoase.
Reporter: Dintre gimnastele pe care le aveţi acum în grupă, va fi şi o viitoare Gina Gogean?
Gina Gogean: Eu îmi doresc din tot sufletul. Vă daţi seama, eu le-am selecţionat, eu le-am pregătit, le-am crescut şi normal că îmi doresc ca ele să reuşească să fie pe podiumul de premiere.
Reporter: Ce a contat în exerciţiile fetelor pe care le pregătiţi: partea artistică, partea de execuţie, de dificultate?
Gina Gogean: Şi una, şi alta. Ambele. Acest nou cod de punctaj analizează, în abordarea unui exerciţiu, pentru o medalie, să ai şi parte de coregrafie şi parte de acrobatică. Ambele fac un exerciţiu valoros.
Lucian Sandu: Completez, contează şi siguranţa în execuţie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura