Ministrul Natalia Intotero: Ce trebuie să ştie românii stabiliţi în Marea Britanie

Adriana Năstase

O delegaţie a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni efectuează o deplasare în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în condiţiile celor mai recente evoluţii privind procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) şi a nevoii de informare a românilor stabiliţi pe teritoriul britanic cu privirile la drepturile şi obligaţiile ce le revin post-Brexit.

Garantează drepturile
„Comunitatea de români din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este una dintre priorităţile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, mai ales în context Brexit. În acest sens, MRP informează toţi românii despre agrearea de către negociatorii Uniunii Europene şi ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere, care urmează a fi analizat şi aprobat de către Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul Marii Britanii.
Acest pas este deosebit de important întrucât Acordul de retragere ar urma să garanteze protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status)”, a precizat într-un comunicat ministrul Natalia Intotero (foto).
„MRP alături de alte instituţii abilitate organizează în mod constant diferite sesiuni de informare a cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie despre procesul Brexit, de asemenea, ministerul încurajează mediul asociativ din teritoriu să organizeze periodic dezbateri pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, încurajând cetăţenii români de pe teritoriul britanic să se adreseze autorităţilor competente şi bineînţeles, să ia legătura cu Ambasada României la Londra pentru a solicita informaţii şi pentru a semnala situaţii dificile, dacă este cazul.
Totodată, MRP pune la dispoziţia cetăţenilor români un punct electronic de contact [email protected] prin intermediul căruia pot fi adresate întrebări şi sesizări privind situaţia românilor din UK”, a adăugat ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.