Comunitate

NOU! SERVICII MEDICALE COMPLETE DE DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad. Investigații gratuite, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie

Magdalena Șerban

Milioane de români au diabet za­ha­rat, cea mai răspândită boală cronică din țară. Numărul acestora crește de la an la an, din cauza stilului de viață se­dentar și a alimentației nesănă­to­ase. În plus, peste 20% dintre cazuri rămân nediagnosticate. Județul Hune­doara nu face excepție, așa că un astfel de serviciu medical a devenit vital pentru unitățile sanitare. În acest context, ca urmare a necesității ma­jore mai cu seamă în zonă, Sana­to­riul de Pneumoftiziologie Brad pune la dispoziția pacienților, începând cu luna curentă, o astfel de specialitate. Totul este gratuit, de la consult și până la analizele necesare.

Investigațiile medicale specifice, într-un singur loc
,,Începând cu data 26 februarie, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, care se află într-un proces de continuă diversificare a activității sale, vine în sprijinul celor peste 5.000 de brădeni diagnosticați cu diabet, și nu numai, cu SERVICII MEDICALE NOI ȘI COM­PLETE DE DIABET, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE. Așadar, la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, de la finele acestei luni, vor putea fi accesate toate ser­viciile medicale necesare diag­nos­ticării și tratării bolilor metabolice – con­sultații și analize de specialitate, de­di­cate tratării diabetului și afecțiu­ni­lor asociate diabetului, tratării bolilor de nutriție, analize specifice cu inter­pre­tare, precum și stabilirea planului de tratament și regimului alimentar, par­ti­cularizate la evoluția și nevoile fiecărui pacient. Odată luat în evidență de specialistul unității noastre, dr. Roxana Marta LUCA (foto sus) – medic pri­mar diabet nu­triție și boli meta­bo­lice, fiecare pacient va beneficia de sprijin în gestionarea bolii, fiind atent mo­ni­to­rizat și reevaluat periodic. Toate ana­li­zele medicale ne­ce­sare diagnosticării și/sau moni­to­rizării în diabet vor fi efectuate în labo­ra­torul propriu al unității noastre, fără nici un cost pentru pacient. De la pre­venție la tratamente personalizate, sun­tem aici pentru a ne îngriji de să­nătatea ­și starea dumnea­voastră de bine și pentru a vă învăța cum să trăiți cu diabetul, și nu pentru diabet”, a trans­mis Liliana Stolnicu (foto), managerul Sa­natoriului de Pneumoftiziologie Brad.

Semnale de alarmă care ar trebui să te trimită la specialist
,, Simptomele care impun un consult diabetologic sunt: sete constantă, foa­me constantă sau, din contră, lipsa ape­titului; urinare frecventă, pierdere inexplicabilă în greutate; oboseală/ som­nolență; iritabilitate; vedere înce­țo­șată; răni care se vindecă greu; piele foarte uscată și infecții recurente la ni­velul pielii sau al tractului urinar. Dia­betul, cu cât este depistat mai devre­me, cu atât este mai ușor de gestionat, prin controlul alimentației – pentru a menține glicemia la un nivel normal, prin activitate fizică și, dacă este vorba despre diabet insulino-dependent (de tip 1), prin administrarea de insulină. Netratat, duce la tulburări de vedere, generează complicații precum piciorul diabetic (care poate duce la amputație) și declanșează noi afecțiuni – boli re­nale (până la insuficiență renală, cu necesitatea dializării), cardiovasculare și dermatologice, depresie. Factori de risc pentru diabet constituie vârsta peste 45 de ani; boli cardiovasculare; exces ponderal; istoric familial de dia­bet (părinți, frați cu diabet); istoric de diabet gestațional; sedentarism și o ali­mentație dezechilibrată, nesănă­toasă. Prin urmare, programarea pen­tru consultație la medicul specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, după identificarea unuia sau a mai multor simptome descrise mai sus, nu trebuie intârziată”, a punctat dr. Roxana Marta LUCA – medic primar diabet nutriție și boli metabolice în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.

Mâine poate fi târziu. Prevenția, cel mai bun medicament
Prin urmare, dacă cineva prezintă oricare dintre factorii de risc enunțați anterior și dorește să se asigure că face totul pentru a preveni diabetul, ori are deja simptome ce pot anunța boala și caută un medic care să-l/o ajute să o gestioneze, poate apela la specialistul de la sanatoriul din Brad. Programarea se poate face începând cu data de 26 februarie 2025, cu un simplu apel telefonic, la numărul 0760-643.114, evaluarea de specialitate urmând să fie realizată de dr. Roxana Marta LUCA. Foarte important de precizat este fap­tul că serviciile medicale furnizate de Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad în specialitatea diabet, nutriție și boli metabolice sunt în relație con­trac­tuală cu Casa de Asi­gu­rări de Sănătate Hune­doara și se derulează prin Pro­gra­mul Națio­nal de Sănătate – Dia­bet, astfel încât pa­cienții instituției sa­nitare beneficiază, în mod GRATUIT, de toa­te facilitățile oferite de acest program. Mai exact, e vorba de ser­vicii medicale fur­ni­zate la nivelul cabi­ne­tului de dia­bet, nutriție și boli metabolice din ca­drul Ambulatoriul in­tegrat al sa­na­to­riu­lui (diagnosticul clinic, paraclinic și tratamentul pa­ci­en­ților cu diabet za­harat, obezitate, dis­li­pidemie, hiperuri­ce­mie; depistarea și tra­tarea diabetului zaharat și a com­pli­cațiilor sale; con­sul­tații și prescripții gra­tuite pentru paci­enții diabetici în ca­drul Programului Național de Sănătate; consiliere nu­tri­țională destinată pa­ci­enților cu diabet zaharat, obezitate, disli­pidemie și alte boli metabolice; există posibilitatea efectuării testelor rapide de determi­na­re a glicemiei, co­lesterolului, trigli­ceri­delor și hemo­glo­binei glicozilate. Totodată, o altă gamă de servicii me­di­cale o reprezintă cele furnizate în regim de spitalizare de zi (se adresează pa­ci­enților care necesită efectuarea unui bilanț clinico-biologic în scopul de­pis­tării complicațiilor, eva­luării meta­bo­lis­mului glucidic, lipidic și protidic, ajus­tării terapiei antidiabetice, a trata­men­tului complicațiilor și a afecțiunilor aso­ciate). De asemenea, acestora li se adau­gă serviciile medicale furnizate în regim de spi­ta­lizare continuă ce se adre­sează pa­cienților care pre­zintă dereglări me­tabolice gra­ve, complicații care necesită mo­ni­to­rizare și te­rapie pre­lungită.­

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura