Politica si administratie

Noii miniștri ai Muncii și Familiei au depus jurământul

Noii miniștri ai Muncii și Familiei au depus ieri, 19 iulie, jurământul la Palatul Cotroceni. Iohannis a semnat deja decretele de numire a Simonei Bucura Oprescu ca ministru al Muncii şi a Nataliei Intotero, ca ministru al Familiei. Imediat după jurământ, ele și-au început activitatea.

Votate în partid
Președintele Klaus Iohannis a sem­nat, ieri, decretele de numire în funcţie a noilor miniştri ai Muncii şi Familiei, respectiv Simona Bucura Oprescu şi Natalia Intotero. Simona Bucura Oprescu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor a fost votată în şedinţa conducerii PSD pentru a prelua Minis­te­rul Muncii. Ministerul Familiei a fost votată să preia portofoliul Natalia Intotero, preşedintele Comisiei de învă­ţământ din Camera Deputaţilor.

Problemele pe care le au de rezolvat
Cele două îi înlocuiesc pe Marius Budăi şi Gabriela Firea, care şi-au dat demisia săptămâna trecută, după scan­dalul căminelor groazei. Printre problemele pe care le are de rezolvat viitorul ministru al Muncii se numără jalonul legat de pensiile speciale. Simona Bucura Oprescu trebuie să convingă Comisia Europeană să fie de acord cu modificarea la Legea pensiilor speciale făcută în Parlament în mo­mentul adoptării. La Ministerul Familiei, Natalia Intotero are de finalizat mai multe programe şi proiecte înce­pute de Garbiela Firea, printre care se nu­mără și împrumuturile acordate fa­miliilor sau tinerilor. De asemenea, mi­nistrul trebuie să crească finanțarea mi­nisterului și diversificarea proiec­telor.

A doua oară în guvern
Simona Bucura-Oprescu, cea care ocupă fotoliul de ministru al Muncii, este membră a Partidului Social De­mocrat și deputată în Parlamentul României. A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș între 2011 și 2012 și consilier județean între 2004 și 2011. Este președinta Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților pentru legislatura 2020-2024. Viitorul ministru al Muncii are studii în do­me­niile științelor economice, relațiilor internaționale, managementului politic, securității și afacerilor interne.
Natalia-Elena Intotero, cea care îi ia locul Gabrielei Firea la Ministerul Fa­miliei, este membră a Partidului Social Democrat și deputată în Parlamentul României. Nu este pentru prima dată când ocupă o astfel de funcții, fiind de două ori ministru pentru românii de pretutindeni în Guvernul Dăncilă, între 2018 și 2019. Viitorul ministru al Familiei are studii în domeniile limbilor străine, relațiilor internaționale și ma­na­gementului politic. Este președintele Comisiei pentru învățământ din Ca­mera Deputaților pentru legislatura 2020-2024.