Noi rezultate ale proiectului Life Connect Carpathians

Proiectul Life Connect Carpathians (LCC), care cuprinde şi judeţul nostru şi vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali, a înregistrat deja mai multe rezultate.
Ieri, într-o conferinţă de presă, dr. Iain Trewby, managerul proiectului, a prezentat obiectivele şi realizările acestuia. El a arătat că a fost înfiinţat un punct de colectare a laptelui, în localitatea arădeană Roşia Nouă, la care au acces şi hunedorenii din vecinătatea acesteia. Un pas pe care dr. Iain Trewby îl consideră foarte important în a împiedica depopularea zonei. Un alt obiectiv al LCC este de a preveni conflictele dintre oameni cu animalele sălbatice, care s-au înteţit în ultima vreme. În acest sens, au fost amplasate 52 de garduri electrice, care împiedică accesul mamiferelor din pădure în stâni sau pe proprietăţile oamenilor. În plus, au fost distribuiţi 10 câini la stânele din zonele vizate de proiect, din rasa Ciobănesc Carpatin, rasă autohtonă, specializată în a contracara atacurile animalelor sălbatice.
Proiectul a început în anul 2013, se va încheia în februarie 2019 şi urmăreşte îmbunătăţirea conectivităţii integrate pentru Coridorul Ecologic Apuseni – Meridionali aflat în vestul României. Această regiune este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa. Proiectul LCC este finanţat de Comisia Europeană prin Programul LIFE + Nature şi este implementat de Asociaţia „Fauna & Flora International”, Ministerul Mediului, Jandarmeria Română şi Asociaţia Zarand. Succesul proiectului se datorează şi colaborării foarte bune pe care asociaţiile preocupate de protejarea mediului o au cu jandarmii hunedoreni, ei fiind cei care intervin în situaţiile în care constată infracţiuni de tipul defrişărilor ilegale. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.