Noi înscrieri la cursurile destinate fermierilor hunedoreni

Magdalena Şerban

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Hunedoara (DAJ) organizează diverse cursuri ce vin în sprijinul fermierilor hunedoreni. Acestea sunt în domenii precum apicultură, creşterea animalelor şi cultura plantelor.
„De la începutul anului 2020 şi până în pre­zent, au fost 41 de absolvenţi ai cursurilor de calificare nivel II (15 absolvenţi ca lucrător în creşterea animalelor, zece ca lucrător în cul­tura plantelor şi 16 ca apicultor). Astfel, au fost fi­nalizate trei cursuri (câte unul în cele trei domenii amintite), fiecare însemnând 360 de ore parcurse timp de nouă săp­tă­mâni. Dintre acestea, 120 de ore reprezintă partea teo­re­tică, iar restul de 240 este destinat celei prac­tice. Legat de cursurile de instruire pe Măsura 10, au fost 133 de ab­solvenţi (19/serie, în total şapte serii), iar pe Măsura 11 au fost 19 absolvenţi, adică o serie. Orele se desfăşoară în condiţii nor­male, deci cu prezenţă, dar res­pec­tându-se normele de distanţare. Avem o sală dedicată. La ora actuală, mai există cereri tot pentru ramurile respective, însă deo­camd­ată nu s-au format grupurile. Deschidem un curs atunci când sunt minimum zece solici­tări. Un curs poate aduna maximum 19-20 de cursanţi. Continuăm înscrierile, aşa că orice sugestie, nelămurire sau adresă poată să ne parvină fie prin poştă, la adresa noastră din Deva, Strada 22 Decembrie, nr. 222, fie pe e-mail-ul [email protected] sau [email protected] ori pe faxul 0254/ 212 259 ”, a spus Claudiu Grama (foto), directorul executiv al Direcţiei pen­tru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
De precizat că aceste cursuri sunt im­portante pentru toţi fermierii, inclusiv pentru cei care accesează fonduri APIA pentru pajişti permanente. Asta, deoarece e obligatoriu ca până în anul doi de contract, din cei cinci pe cât se parafează, să aibă atestat în domeniul parcurs. E valabil şi pentru cei de la agri­cultura ecologică. Totodată, pentru cei inte­resaţi să-şi dezvolte afacerea pe fonduri euro­pene, asemenea cursuri sunt benefice dacă sunt făcute înaintea depunerii proiectului. Asta duce automat la obţinerea unui punctaj mai mare la absorbţia fondurilor, în special pe măsurile ce ţin de modernizare ferme, tineri fermieri sau ferme familiale. În plus, chiar şi după ce programul a fost accesat şi câştigat, până la ultima tranşă de plată este obli­ga­toriu să se obţină certificarea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare