Actualitate

Noi exproprieri pentru autostrada Deva-Orăştie

Carmen Cosman

Guvernul României a emis o nouă hotărâre, pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 823/2009 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, situate pe amplasamentul lucrării „Construcţia variantei de ocolire Deva şi Orăştie la profil de autostradă”.

A fost nevoie de o nouă lege
Construcţia variantei de ocolire Deva şi Orăştie la profil de autostradă, aşa cum este denumit proiectul, face parte din Coridorul IV Pan European, coridor considerat prioritate strategică de interes naţional şi european, menţionat chiar într-o hotărâre din iunie 2008 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Oficialii consideră că varianta de ocolire Deva şi Orăştie la standard de autostradă va reprezenta o arteră de circulaţie rutieră foarte importantă a României.
Reprezentanţii Executivului au explicat şi de ce a fost nevoie de un nou cadru legal pentru exproprierea suprafeţelor de teren. Astfel, la momentul promovării proiectului de Hotărâre a Guvernului nr. 823/2009, procedurile de expropriere aplicabile au fost cele prevăzute de Legea nr. 198/2004, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 434/2009, pentru acele imobile proprietate privată care se regăsesc pe culoarul de expropriere aferent proiectului.
În prezent, cadrul legal în materie de expropriere îl reprezintă Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acesteia. Conform legii, expropriatorul are obligaţia de a aproba prin Hotărâre a Guvernului şi lista proprietarilor imobilelor care constituie coridorul de expropriere. Această obligaţie a expropriatorului nu era prevăzută de vechiul cadrul legislativ în materie de expropriere.

Bani mai mulţi pentru proprietarii de terenuri
Amplasamentul lucrării a fost aprobat tot  prin HG 823/2009, care prevedea şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele situate pe amplasamentul viitoarei autostrăzi, dar şi suma globală estimată cu titlu de despăgubire, în valoare de 18 milioane de lei. Potrivit noii HG, este necesară suma de 217.000 de lei, pentru o suprafaţă de teren de 91.468 metri pătraţi, corespunzând a 154 de imobile, situate pe raza localităţilor Romos, Geoagiu, Orăştie, Turdaş, Simeria, Hărău şi Şoimuş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura