Noi descoperiri la Castelul Corvinilor, cu prilejul restaurării

22 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

O frescă din secolul al XV-lea, păstrată în condiţii „excepţionale“, şi un etaj de apărare situat la baza Turnului Alb au fost scoase la iveală de lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor din Hunedoara, descoperirile fiind prezentate public de către administraţia monumentului istoric.

Potrivit directorului Muzeului Castelul Corvinilor, arheologul Sorin Tincu, deşi castelul este închis vizitatorilor, lucrările de restaurare ale acestuia sunt în plină desfăşurare, ocazie care a rezervat specialiştilor „o serie de surprize“ în special în zona Turnului Vechi de Poartă şi a Turnului Alb.
„Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV – acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Luxemburg. Totodată, la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime“, a declarat directorul Muzeului Castelului Corvinilor.
De asemenea, la baza Turnului Alb a fost descoperit un etaj de apărare despre care arheologii au apreciat că ar fi fost astupat intenţionat de-a lungul timpului. Nivelul de apărare era prevăzut cu guri de tragere cu trei locaşuri, o inovaţie specifică secolului al XVII-lea.
„Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen“, a menţionat dr. Sorin Tincu.
Castelul Corvinilor din Hunedoara se află într-un proces de restaurare realizat în baza unui contract de finanţare cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro. Între obiectivele care vor fi restaurate se numără Turnul pictat sau Turnul Buzdugan, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Turnul Vechi de Poartă, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa urşilor, Turnul Njeboisia. Termenul de finalizare a întregului proiect este 31 august 2021. (Sorin Blada, Agerpres)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Termocentrala Mintia ar putea fi oprită

Avertismentul vine de la sindicaliştii termocentralei, iar motivul este legat de lipsa cărbunelui, cât şi a întreruperii circulaţiei trenurilor pe...

La Ilia, transportatorii care duc piatră la calea ferată sunt ca Speedy Gonzales. Case cu ziduri crăpate, drum cu gropi, oameni speriaţi

După ce în urmă cu câteva luni, MESAGERUL HUNEDOREAN a atras atenţia în legătură cu depozitul ilegal al firmelor care...

Bulina neagră, 23.04.2020

Ştefan Laco,  bărbat din municipiul Hunedoara Pentru că judecătorii l-au considerat un pericol social şi au emis mandat de arestare...

Închide