Nistor insistă pentru darea în administrare a cetăţilor dacice către judeţ

2 martie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Deputatul PSD, Laurenţiu Nistor (foto), a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă la Deva, cu ocazia vizitei vicepremierului Sevil Shhaideh, că va avea o întâlnire cu ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu. Parlamentarul a spus că va reveni cu solicitarea de dare în administrare a tuturor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, pe modelul fortăreţei dacice Sarmizegetusa Regia.
„Luni (n. r. 6 martie), împreună cu alţi doi parlamentari, vom fi la cabinetul ministrului Culturii Ionuţ Vulpescu, unde vom discuta despre preluarea în administrare a cetăţilor dacice de către CJ Hunedoara”, a spus deputatul PSD. Parlamentarul a mai amintit că această problemă trebuie tranşată şi în ideea în care, în trecut, a existat un proiect de lege de înfiinţare a unei agenţii guvernamentale care să se ocupe de gestionarea cetăţilor dacice, un proiect total ineficient.
CJ Hunedoara administrează cetatea Sarmizegetusa Regia, printr-un serviciu special înfiinţat, din anul 2013. Astfel, autorităţile judeţene au instituit pază permanentă a monumentului istoric şi au adoptat un regulament de vizitare. În mai 2016 a fost dat în folosinţă un drum de 18 kilometri către Sarmizegetusa Regia, modernizat din fonduri europene, obţinute de autorităţile judeţene, fapt care a dus la dublarea numărului de turişti. Toate aceste lucruri dovedind o bună administrare a monumentului istoric, în discordanţă cu situaţia dezastruoasă în care se află celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate în administrarea Ministerului Culturii. (N. Bumbac)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. dan spune:

    Pai Brilinski (ultimul dac – evreu polonez)cu se mai ocupa ?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Se încheie turul sezonului regulat în Liga A Realsport

Ultima etapă a primei părţi din eşalonul principal al campionatului municipal de minifotbal din Deva se va disputa în acest...

Carmen Hărău: PSD compromite stabilitatea fiscal-bugetară a ţării pe termen lung

Senatorul PNL Carmen Hărău (foto) atrage atenţia că deficitul de încasări pe prima lună a anului 2017 va avea efecte...

CNS Cetate e gata de retur! Alb-albaştrii şi-au prezentat lotul în stil de gală!

Singura echipă de fotbal din judeţ participantă la competiţiile naţionale de seniori e pregătită de începerea returului în Liga a...

Închide