Politica si administratie

Nici dascălii nu mai protestează cum trebuie

Adriana Năstase

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au reluat, ieri, protestele. La pichetare au participat câteva sute de sin­di­caliști. Dascălii susțin că sunt umiliți, deoarece profesia lor este una nobilă, dar salariile sunt foarte mici.

Lucrează peste program
Acţiunea a urmărit să atragă atenția asupra obligativității soluționării pro­ble­melor salariale cu care se con­fruntă personalul didactic și ne­di­dac­tic din învățământul preuniversitar și superior.
„Multe unități de învățământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condițiile de mun­că. Mai mult, deși lucrează peste pro­gram, din cauza lipsei de personal, sa­la­riații în cauză nu sunt remunerați su­plimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber cores­pun­ză­tor este imposibilă. Având în vedere spe­cificul sistemului de învățământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învățământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII. Reamintim reprezentanților Gu­ver­nu­lui României și partidelor politice că per­sonalul didactic trebuia să be­ne­ficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, per­sonalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu bene­ficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul sala­ri­zării a fost aceea a plafonării cuan­tu­mului sporurilor la nivelul anterior in­trării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, spun re­prezentanții sindicatelor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura