ActualitateFlash

Nestor Dinculeană, noul episcop titular al Devei și Hunedoarei

Adriana Năstase

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s a reunit în sesiune de lucru, ieri, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Româ­niei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. Pe ordinea de zi a figurat și alegerea unui înlocuitor al Preasfințitului Gurie, trecut la Domnul pe 21 octombrie.

Înscăunat în 26 decembrie
Prin vot secret, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au decis că Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, episcop vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, să fie noul episcop titular al episcopiei ardelene. El a fost ales cu 38 de voturi din 46 exprimate. Noul Episcop al Devei și Hunedoarei va fi înscăunat în data de 26 decembrie.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l a felicitat pe Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul pentru alegerea sa în noua demnitate.
La rândul său, noul Episcop ales al Devei și Hunedoarei a mulțumit Întâistătătorului BOR și celorlalți membri ai Sfântului Sinod pentru în­cre­derea acordată, evocând și lucrarea pastorală a înaintașului său în scaun.
„Prorocul David scria în ultimul său psalm: «Mic eram între frații mei și în casa tatălui meu și Domnul a trimis pe îngerul Său și m-a luat și m-a uns cu untdelemnul ungerii Sale». La începutul acestui an, mă aflam în acest loc și, sub emoția momentului, încercam să articulez câteva cu­vinte, privit fiind cu bucurie și cu blândețe de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, păstorul meu duhovnicesc. La sfâr­șitul anului, din nou sunt chemat în acest loc să rostesc un cuvânt. Bu­cu­ria firească a acestui moment nu mai este, însă, aceeași. Este un bal­sam de mângâiere peste inimi îndurerate pentru cei care suntem în Episcopia Devei și Hunedoarei cu nădejdea că vom putea să continuăm bunul început și să valorificăm mai mult moștenirea bo­gată pe care ne-a lăsat-o Preasfințitul Părinte Gurie în cei 12 ani de păstorire.
A plecat dintre noi într-un moment neașteptat, prematur, însă avem nădejdea că prin duhul pe care l-a lăsat în Episcopia Devei și Hunedoarei și prin lucrarea pe care a săvârșit-o pe mai departe va rămâne să fie păstorul nostru. Și noi, cei ră­mași, doar vom încerca, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin mijlocirea Preasfinției Sale să continuăm lucrarea rodnică pe care a săvârșit-o în județul Hunedoara. Veșnică să-i fie pomenirea Preasfin­țitului Părinte Episcop Gurie și vă cer în conti­nuare tuturor: Pomeniți-mă în rugăciune, ajutați-mă cu sfatul, cu ajutorul și cu călăuzirea pentru a putea ca unul ce sunt mai tânăr în Sfântul Sinod să continui lucrarea și a duce mai departe moș­te­nirea lăsată de Părintele nostru Episcop Gurie”, a spus Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul.

Bursă la Padova
PS Nestor, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, judeţul Dolj.Între anii 2003-2007 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secţia Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeaşi instituţie de învăţământ.
A urmat cursuri de doctorat, între 2011-2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A obţinut o bursă de studiu la Padova-Italia în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obţinut titlul de doctor în 2015.În 2009 a fost tuns în monahism şi a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 şi hirotesit arhimandrit în 2014.
În 2013, pe o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcţia de Consilier Pastoral-Liturgic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Între 2013-2018 a fost vicar adminis­trativ – bisericesc, din 2018, vicar admi­nis­trativ – eparhial, iar din data de 25 februarie 2021 a fost arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura