Nereguli mari în ce priveşte angajările de personal la Teatrul din Petroşani

02 teatrul din petrosaniNatalia Bumbac

Angajările la Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petroşani au fost făcute fără a fi organizate concursuri, iar pe o perioadă aproximativă de doi ani, salariaţii nu au avut încheiat contractul colectiv de muncă. Sunt doar câteva dintre concluziile verificărilor efectuate anul trecut la teatrul cu pricina de Serviciul Audit Public Intern al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Misiunea de audit a vizat în principal modul de organizare a activităţii de gestiune a resurselor umane, unde au fost descoperite numeroase nereguli.

Angajări nejustificate
Potrivit sintezei raportului de audit, perioada verificată de serviciul de specialitate al CJ Hunedoara a fost între anii 2012 şi 2014. Timp în care instituţia era condusă de Nicoleta Bolcă, aceasta fiind şi în prezent managerul teatrului.
Datele cuprinse în concluziile auditului arată că la Teatrul din Petroşani nu au fost elaborate proceduri scrise privind modul de organizare a concursurilor şi publicitatea acestora. Mai grav de atât, nu au fost organizate concursuri pentru recrutarea personalului. „În urma verificării dosarelor de personal s-a constatat că, în toate cazurile, angajarea personalului s-a făcut fără concurs şi fără comunicarea oficială a posturilor vacante. (…) Din totalul de 75 de contracte individuale de muncă (CIM) încheiate pe durată determinată de trei ani, 30 dintre ele au fost încheiate cu personal nou încadrat pentru care recrutarea este obligatorie conform legii (…)”, se detaliază în raportul de audit. Tot aici se arată că: „încadrarea succesivă a personalului cu CIM pe durată determinată s-a făcut fără o justificare temeinică a necesităţii ocupării funcţiilor respective în scopul realizării unui proiect, program, lucrare, bine determinate. Nu există propuneri scrise emise de compartimentele de specialitate care să justifice necesitatea ocupării funcţiilor respective.”

Recrutarea personalului, „criticată” de auditori
Auditorii au mai descoperit nereguli la deciziile de numire în ceea ce priveşte salariaţii instituţiei culturale din Petroşani. În sensul în care „toate deciziile de încadrare, suspendare, încetare sau modificare a drepturilor salariale nu respectă conţinutul legal privind întocmirea acestora (…)”, se arată în sinteza raportului de audit. Actele respective nu au fost motivate în drept şi nu există documentul emis de compartimentul de specialitate prin care să se arate necesitatea, oportunitatea sau motivele adoptării lui. Mai mult de atât, deciziile respective nu au fost aduse la cunoştinţa salariaţilor, nefiind semnate de aceştia.
Dar, un aspect mult mai grav descoperit de către auditori la Teatrul din Petroşani a fost lipsa contractului colectiv de muncă în perioada 2012-2013 şi până la data de 28 martie 2014, atunci când a fost semnat şi înregistrat la ITM Hunedoara. În tabelul de la finalul sintezei raportului de audit, în care fiecărui aspect verificat i-a fost acordat un calificativ, organizarea recrutării personalului la Teatrul din Petroşani a fost evaluată ca aflându-se într-o stare critică. Acesta fiind cel mai slab calificativ din grila întocmită de către auditorii de la CJ Hunedoara.

One thought on “Nereguli mari în ce priveşte angajările de personal la Teatrul din Petroşani

  • 21 iulie 2016 la 17:31
    Permalink

    Sanatate!
    In Valea jiului sunt probleme ca nu sunt suficiente locuri de munca in mai multe domeni si in toate orasele din vale si tineri cutreera toata tara pentru salariul minim de 900 ron in plata si 18 bonulete ca aici nu se poate sa dormi in patul tau si sa castigi decent 900 si bonuri la paza se da 600 si fara bonuri si sporuri legale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare