Nepăsare făţişă arătată pentru o industrie care se prăbuşeşte. HoReCa paralizată.

A trecut mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei provocate de noul Coronavirus şi România a rămas campioana măsurilor ilogice luate de guvernanţi. Pe fondul unei crize sanitare deja cunoscute şi discutate la nivel european, Executivul a înţeles că trebuie să facă un singur lucru pentru a di­minua răspândirea virusului: să blocheze prin măsuri austere VIITORUL unei ţări întregi.
Coaliţia de dreapta pentru guvernare, formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR, a tăiat şi a spânzurat, nu doar în domeniul sănătăţii, agriculturii, educaţiei, ci şi în industria ospitalităţii. De luni de zile, HoReCa este în­gheţată în datorii. Stă pe loc şi îşi face cal­cu­lele pentru supravieţuire. O industrie crucială pentru tineri şi nu numai, care a fost bat­jocorită şi discriminată.
S-a auzit până acum de vreun plan de ieşire din criză a acestei industrii? De vreo analiză economică naţională care să arate impactul real al pandemiei asupra acestui sector? Din păcate, nu. Aşa cum se regă­seşte şi în textul interpelărilor formulate de mine către ministrul economiei – de ce guvernanţii nu vorbesc astăzi de imple­men­tarea unei strategii naţionale de resuscitare a acestui domeniu, aflat într-o buclă a neputinţei? Pentru că, în ţara „lor”, nimic nu merge. Totul este compromis, binele popo­rului este greu de preconizat, iar soluţia pare să fie mereu acceaşi: ÎNCHIDEREA ţării. Aceas­ta este realitatea în care ei îşi doresc să trăim, în România austerităţii pe care tot ei au creat-o prin această guvernare haotică şi neasumată.
Activitatea HoReCa pe timpul pandemiei a însemnat: concedieri forţate, executări silite a operatorilor din sistemul hotelier şi al res­taurantelor pentru neplata taxelor şi im­po­zitelor, amânarea plăţii salariilor, eliminarea voucherelor de vacanţă, rezilierea contrac­telor între firme româneşti, sau chiar FALIMENT.
Pe scurt, deciziile Guvernului vor contribui la închiderea pensiunilor şi hotelurilor la nivel naţional, precum şi la încurajarea migraţiei capitalului financiar în străinătate. Asta nu o zic eu, ci chiar reprezentanţii firmelor din do­meniu, care se văd nevoiţi să abandoneze. Mai mult, din vara anului trecut sunt antre­prenori care aşteaptă granturile promise de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Mulţi dintre proprietarii HoReCa au luat credite la bănci în speranţa primirii la un moment dat a acestor ajutoare de la stat, care s-au dovedit o enigmă, şi care i-a îngro­pat şi mai mult în datorii. Această situaţie neclară face ca 40 – 50% din mediul de afaceri să fie schilodit. Guvernul ar trebui să compenseze cât de repede, prin investiţii mature, diferenţa cifrei de afaceri pe care a generat-o din necunoştere şi inacţiune.
Amânarea la nesfârşit a plăţii impozitelor specifice nu poate fi singura soluţie! Este nevoie de mai mult. Dacă nu au un plan de ieşire din această situaţie, guvernanţii să pri­vească către măsurile propuse de PSD, aşa cum au tot făcut în ultima vreme. Este inadmisibil ca după un an să nu existe un plan de ieşire din criză, niciun stimulent fi­nanciar guvernamental care să susţină re­or­ganizarea activităţii hotelurilor, pensiunilor sau o schemă de maximizare a tehnologiei în sectorul turistic. Mai mult, nu s-a menţionat nicio secundă despre o eventuală scutire de impozit pe clădiri şi terenuri, respectiv de acordarea unui stimul de reinserţie pe perioada RESTRICŢIILOR, şi putem continua. Acestea sunt doar parte dintre propunerile PSD pentru încurajarea industriei în aceste vre­muri grele. La momentul actual, pro­prie­tarii HoReCa nu ştiu dacă soluţia este să
îşi închidă afacerile şi să plece din ţară, sau să aştepte ca liderii coaliţiei să privească spre ei.
După cum am văzut, de câteva zile, românii au început să îşi exprime nemulţumirea ie­şind la proteste în toată ţara. Cu fiecare zi ce trece, de la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă, sunt tot mai revoltaţi din cauza de­ciziilor aberante pe care cei de la guvernare le iau, şi pe care ei trebuie să le respecte. Ceasul coaliţiei se apropie de final. Stimaţi guvernanţi, e timpul să plecaţi!

Natalia-Elena Intotero, deputat PSD Hunedoara,
preşedintele Comisiei pentru învăţământ

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Prefectul, categoric în ceea ce priveşte Deponeul de reziduuri din Deva

Ieri, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian (foto), a convocat o întâlnire cu repre­zen­tanţii tuturor instituţiilor publice şi de stat cu

FOTBAL. Mirel Rădoi ia în calcul demisia de la echipa naţională

Liga Profesionistă de Fotbal , prin vocea secretarul general Justin Ştefan (foto) cere demisia lui Mirel Rădoi şi a preşedintelui

FOTBAL Liga a III-a. Meciurile echipelor din judeţ în etapa a 14-a

Campionatul din eşalonul trei continuă iar astăzi sunt programate primele partide din etapa cu numărul 14. Formaţia CSM Deva sus­ţine

Închide