Negocieri intense în aceste zile pentru formarea unui nou guvern stabil. Bat palma liberalii cu PSD?

Sorina Popa

După atâtea frământări, după ce au fost părăsiți de unii parteneri, cei de la PNL s-ar putea să facă un guvern cu…PSD. La asta nu se aștepta nimeni sau șansele ca adversarii politici să-și dea mâna pentru formarea unui executiv erau foarte mici. Însă, se pare că ne îndreptăm către acest lucru, adică un guvern PSD-PNL-UDMR.

Își asumă intrarea la guvernare
PSD îşi asumă şi în această criză să intre la guvernare”, a declarat Marcel Ciolacu, pre­șe­dintele social-democraților. Referitor la motivele pentru care acum PSD ia în calcul să intre la guvernare, Ciolacu a spus că „lu­crurile nu se exclud unele pe altele. Am cons­tatat că după încă 10 zile de criză anu­miţi lideri politici au spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei. România nu are nevoie în acest moment de un Guvern minoritar. Toate scenariile rămân deschise în continuare şi cred cu tărie că întoarcerea la popor este cea mai corectă”, declară preşedintele PSD.
Întrebat care sunt condiţiile pentru in­trarea PSD la guvernare, Ciolacu a răspuns: „nu avem condiţii, nu am discutat. Vorbesc cu toată lumea la telefon. Nu am nici o reţinere indiferent din ce zonă politică vin aceste telefoane şi mi se pare corect să fa­cem acest lucru”.

Ce propuneri de premier au făcut
RTV a anunțat aseară că PSD ar propune pentru pos­tul de premier pe Marcel Ciolacu sau Alexandru Rafila, iar liberalii pe Nicolae Ciucă sau Lucian Bode. La Transpor­turi, social-democrații îl propun pe Răzvan Cuc, iar la liberalii îl vor pe Marcel Boloș la Inves­tiții Europene. Ră­mâne de văzut ce se va allege de aceste propuneri și cum va arăta executivul viitor.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat ce spun deputații Vetuța Stănescu și Ilie Toma despre un guvern PSD-PNL.

„Consecvent apelului la solidaritate națională”
„De la începutul lunii septembrie, când USR a ieșit de la guvernare și a declanșat actuală criză politică gravă și până acum, situația României și viața românilor s-a înrăutățit continuu. Spitalele nu mai fac față, ATI-urile sunt sufocate, au rămas fără oxigen, nu au suficiente medicamente. Pre­țurile la energie – gaz și electricitate – au ex­plodat și au antrenat scumpiri în lanț. Alimentele se scumpesc accelerat, scade abrupt nivelul de trai. Peste 100.000 de firme riscă să se închidă. Datorii record la dobânzi record! România trăiește pe datorie și a ajuns să ia împrumuturi la dobânzi record.Realitatea confirmă avertismentele PSD că un guvern minoritar nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo șansă, indiferent dacă este un guvern USR, PNL, PSD. Între timp au mai trecut 10 zile de criză politică, în care au murit de Covid încă 4.374 de români. România are nevoie urgent de sta­bilitate și de un guvern funcțional, bazat pe o majoritate politică.
PSD va discuta cu toate par­tidele parla­men­tare și cu toți liderii politici care pot ajuta la ie­și­rea din această criză și pot con­­tribui la re­­zol­va­rea pro­ble­me­lor re­ale ale ro­mânilor.
În acest moment nu este luată nici o de­­­cizie cu privire la in­trarea la guver­na­re”, a declarat aseară depu­ta­tul PSD Ilie Toma (foto).

„Alianță cu forțele democratice”
La rândul său, parlamentarul PNL de Hunedoara Vetuța Stănescu (foto) susține că “în acest moment, PNL caută par­teneri astfel încât să putem guverna co­herent, să stopăm pandemia, să echilibrăm piața de electricitate. Nu pot spune dacă vom face o alianță cu cei de la PSD. Ceea ce pot spune este că vom face o alianță cu forțele democratice din Parlament. Nu e vorba că sunt împotriva unui parteneriat cu PSD. În acest moment, importante sunt sănătatea românilor, a hunedorenilor, și să le facem viața mai bună”.

La aflarea informației că se prefigurează un guvern cu PSD, preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunțat că dacă PNL va face alianță cu PSD pentru formarea unui nou Guvern, Uniunea Salvați România va rămâne în opoziție în Parlament.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.