Negocieri în impas la noul contract colectiv de muncã de la CEH

04 Termocentrala-Mintia-1Negocierile la noul contract colectiv de muncă de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au fost suspendate pentru capitolul care priveşte acordarea de plăţi compensatorii în cazul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi, dar şi pentru cel care face referire la transportul gratuit al salariaţilor la locul de muncă, a declarat, ieri, Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele“.
Liderul sindical a spus că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat ca angajaţii CEH care vor fi concediaţi colectiv să beneficieze de un număr de două până la 10 salarii compensatorii, acordate în funcţie de perioada rămasă până la îndeplinirea vârstei de pensionare. Sindicatul aşteaptă acum un punct de vedere oficial din partea administraţiei CEH.
„Aşteptăm un răspuns din partea administraţiei în ceea ce priveşte salariile compensatorii în cazul disponibilizărilor de personal şi în cazul transportului gratuit la serviciu. Dacă aceste răspunsuri nu ne vor mulţumi, atunci vom solicita declanşarea procedurii de conciliere pe aceste două capitole, din contractul colectiv de muncă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă“, a afirmat Nica. Acesta a explicat că solicitarea sindicatului este ca angajaţii care vor fi disponibilizaţi şi îndeplinesc condiţiile de pensionare până în decembrie 2016 să primească două salarii compensatorii. Numărul salariilor compensatorii ar urma să crească la 4, 8 sau 10, în cazul angajaţilor care la momentul disponibilizării mai au unul, doi sau, respectiv, mai mulţi ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Valoarea unui salariu compensatoriu a fost stabilită ca media salariilor medii brute pe unitate la nivelul anului precedent.
În cazul în care administraţia CEH nu va oferi un răspuns favorabil sindicatelor, acestea sunt decise să înceapă măsuri de protest, care ar putea include şi strângerea de semnături pentru declanşarea unei greve generale. Consultarea salariaţilor în legătură cu acest aspect este prevăzută pentru începutul lunii august.
Potrivit sindicatelor, de la CEH ar urma să fie concediaţi colectiv 841 de salariaţi, începând cu data de 1 octombrie. În condiţiile în care actualul contract colectiv de muncă este suspendat unilateral de către administraţie, angajaţii ce vor fi disponibilizaţi nu vor beneficia de plăţi compensatorii, ci doar de venitul de completare ce se adaugă la ajutorul de şomaj pentru o perioadă de doi ani de zile. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. CEH se află în procedură de insolvenţă, cu datorii de 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei la bugetul statului. (Sorin Blada, AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare