ActualitateFlash

Nedeie de Sânziene la Straja

Sute de localnici şi turişti sunt aşteptaţi de Sânziene, în Straja, pentru a lua parte la o întrecere tradiţională a momârlanilor, ca mai apoi, să petreacă la iarbă verde.
Nedeia de Sânziene este o tradiţie pentru staţiunea hunedoreană Straja, fiind ţinută cu sfinţenie de către localnicii care în trecut, înainte ca Valea Jiului să fie cunoscută pentru cărbune, se ocupau de păstorit. Încet, încet, manifestarea momârlanilor a prins şi la turişti dar şi la ortacii care şi-au căutat bunăstarea în bazinul carbonifer. Aşa se face că în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, Munţii Vâlcan care străjuiesc Straja se umplu de turişti, localnici şi momârlani, la una din cele mai mari petreceri câmpeneşti organizate în Vale.
Atracţia nedeii din Straja este încă un concurs de cai, obicei la fel de vechi ca nedeia în sine, şi la care gospodarii momârlani ies să se „fălească cu animalele de povară”, dar şi să le arate celor care urmăresc întrecerea, ce calităţi au caii. Fiecare momârlan care se respectă are în gospodărie cel puţin un cal, iar bunăstarea lui este reflectată de animal, cu cât este mai arătos şi mai puternic, cu atât proprietarul lui este mai avut. Tradiţia respectată cu sfinţenie de momârlani cere ca animalele de tracţiune să fie supuse unor probe extrem de dificile, iar la final, flăcăul care reuşeşte să câştige competiţia este declarat „Omul nedeii”. După festivalul cailor, petrecerea continuă în staţiune cu muzică populară, mititeii şi bere ca în fiecare an, astfel, ca toţi oaspeţii să se simtă ca într-o zi de sărbătoare. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura