Naveta elevilor hunedoreni rãmâne o problemã

05 alexandru lautaru (6)Volodia Macovei

Situaţia elevilor hunedoreni care sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la şcoală rămâne extrem de complicată, necazurile venind mai ales din partea unor transportatori care refuză să emită abonamente ce pot fi decontate. Evident, alt necaz este şi limitarea deconturilor de navetă.
100.000 de lei pentru navetă
Datele oficiale ale Inspectoratului Şcolar al judeţului Hunedoara arată că 2.195 de elevi sunt înregistraţi ca navetişti şi beneficiază de decontarea abonamentelor de transport. Pentru aceşti elevi, suma alocată ca plată a deconturilor pe transportul între casă şi şcoală este de 100.000 de lei pe lună. În acest moment, s-au realizat plăţile pentru decontarea abonamentelor până la nivelul lunii decembrie, inclusiv.
O situaţie specială ne-a fost relatată de preşedintele judeţean al Partidului Mişcarea Populară, fostul inspector general şcolar, profesorul Alexandru Lăutaru (foto). Astfel, după cum a declarat el, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, în Valea Jiului, mulţi copii care fac naveta nu pot deconta abonamentele, pentru că unele firme de transport refuză să emită aceste abonamente decontabile.
Nu vor să dea abonamente
„Este inadmisibil faptul că nu s-a rezolvat, încă, problema elevilor care nu primesc bani pentru cheltuielile cu naveta la şcoală. Părinţii sunt presaţi de cheltuielile prea mari pe care le fac pentru a trimite copiii la şcoală şi asta înseamnă inclusiv risc de abandon şcolar. În Valea Jiului, firmele de transport nu eliberează abonamente elevilor, refuză, iar un elev, de exemplu, din Uricani, care face naveta la Petroşani, trebuie să dea 200 de lei pe lună numai pe transport, în condiţiile în care, cu un abonament, cheltuielile s-ar reduce la 60 de lei pe lună. Şi, să nu uităm că, numai în Valea Jiului, sunt vreo 300 de elevi navetişti”, a declarat profesorul Alexandru Lăutaru.
În fapt, Alexandru Lăutaru a mai făcut o interpelare publică, la începutul lunii decembrie 2013, în care spunea: „Consiliul judeţean Hunedoara este autoritatea care a eliberat licenţele de transport şi a semnat contractele cu operatorii de transport rutier. Domnule preşedinte Moloţ, convocaţi de urgenţă la discuţii operatorii de transport şi găsiţi modalitatea prin care aceştia pot fi determinaţi să elibereze abonamente, elevii fiind în imposibilitatea de a mai primi banii de navetă!”. Până în prezent, nu ştim să fi avut loc o asemenea întâlnire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare