Sănătatea din bucate

Năut în loc de carne

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Ce este năutul? Este o plantă leguminoasă din familia din care aparţine şi fasolea boabe. Cred că toată lumea a auzit până acum de acest aliment minune care ţine loc de carne la vegetarieni dar şi la persoanele care postesc, datorită conţinutului în proteine asemănător cu  al cărnii (aproximativ 20 la sută).
Deci nu cred că ar trebui să mai fie o scuză sloganul: „nu pot fără carne, căci nu mă satur”, pentru că, iată, aceste boabe minune înlocuiesc cu brio produsele animale, oferind acelaşi grad de saturaţie organismului dar şi multe alte beneficii (datorate proprietăţilor năutului) pe care carnea nu o va face niciodată, dimpotrivă… Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, năutul scade colesterolul prin conţinutul de fibre, şi împiedică acumularea de zahăr în sânge, fiind un aliment foarte util persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie. Cred că este bine de amintit şi de conţinutul mare în minerale al acestor boabe (fier, magneziu, mangan, calciu) util aşadar şi celor ce suferă de anemie. Reţeta cea mai des folosită este cea de hummus sau pateul de năut (pe care o recomand cu căldură, fiind delicioasă) care se poate prepara în casă, falafelul – aşa zisele chifteluţe de năut dar şi popcornul din boabe. Iată deci că variante de reţete sunt şi cu siguranţă aţi auzit de ele. Dacă vreţi să renunţaţi la carnea roşie (responsabilă de inflamaţii în organism) şi nu aţi ştiut cu ce s-o înlocuiţi, iată câteva idei pentru a vă face viaţa mai echilibrată şi mai sănătoasă.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura