Natalitatea, în scădere, în Valea Jiului

25 ianuarie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Dana Istudor

În ultimii 20 de ani, în Valea Jiului, natalitatea a scăzut de patru ori. Dacă în anul 1989, numai la maternitatea spitalului din Petroşani se năşteau peste 2.000 de copii, anul trecut, numărul acestora a fost de doar 613. Situaţia este valabilă, însă, în toate localităţile zonei, numărul nou-născuţilor fiind tot mai mic, pe an ce trece.

Mămici tot mai tinere

„Nu pot să zic că problema aceasta este una foarte gravă. Sunt ţări din Uniunea Europeană care stau mult mai rău la acest capitol. Totuşi, dacă ne raportăm la anul 1989, când naşterile mergeau pe bandă rulantă şi avortul era interzis, da, stăm ceva mai rău. Între timp, s-au liberalizat avorturile, au apărut noi şi noi metode contraceptive şi ceea ce este mai important, a scăzut numărul populaţiei fertile. Aici este vorba despre populaţia tânără care, în lipsa locurilor de muncă, emigrează spre alte colţuri ale Europei. Asta este situaţia şi nu avem ce-i face!”, a declarat Septimiu Bogdan, şeful Maternităţii din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Pe de altă parte, în ultimii 20 de ani a scăzut şi vârsta tinerelor mămici, anul trecut, cea mai „fragedă” mamă fiind o minoră de doar 14 ani.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Una-i activă, alta „trăieşte” iar ultima „hibernează”

Minerul Lupeni a susţinut deja trei jocuri de pregătire, Mureşul se antrenează „la rece” şi îşi face planuri de amicale,...

Poştăriţa şi-a anihilat agresorul cu spray iritant

O angajată a Poştei din Petrila a fost la un pas de a fi jefuită de un bărbat căruia îi...

Şoferul vinovat, bun de plată

Aproximativ 12.000 de apartamente din Deva au rămas fără căldură şi apă caldă aproape 14 ore, din cauza unui accident...

Închide