ActualitateFlash

Muşamalizare sau greşeală a anchetatorilor în cazul vânătorii mortale?

Adriana Năstase

Judecătoria Haţeg l-a achitat pe Horaţiu Onescu, poliţistul trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în dosarul morţii lui Darius Şendroiu (26 de ani), fiul unui om de afaceri din judeţul Hunedoara, împuşcat în timpul unei partide de vânătoare din Munţii Orăştiei. Soluţia pronunţată de instanţa de fond nu este definitivă, putând fi contestată prin apel.

A fost şef de post
În motivarea soluţiei de achitare a poli­ţis­tului, scriu cei de la adevarul.ro, se pre­ci­zează că victima şi-a pă­ră­sit standul de vână­toare în care trebuia să stea. „Dacă in­cul­­pa­tul nu a putut pre­vedea rezul­ta­tul, vinovăţia sub forma culpei nu poate fi reţinută datorită imposibilităţii su­biective a inculpatului de a-l prevedea. De asemenea, se constată că nu există nici o legătură de cauzalitate între uti­li­za­rea de către inculpat a armei şi pro­du­ce­rea re­zul­tatului periculos, atâta timp cât nu a cu­nos­cut că Şendroiu Darius-Cristian a ple­cat din standul său, această atitudine fiind a cauza determinantă a producerii accidentului şi, în consecinţă, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă. În condiţiile în care inculpatul nu a putut pre­vedea rezultatul socialmente periculos al fap­tei, aceasta fiind consecinţa intervenţiei unei împrejurări străine de voinţa şi conştiinţa sa – fapta victimei – sunt îndeplinite astfel dis­poziţiile art. 31 C.p., fapta fiind săvârşită în caz fortuit, lipsindu-i trăsătura esenţială a vi­no­vaţiei” şi se impune achitarea aces­tuia, în­tru­cât există o cauză de ne­im­pu­tabilitate”, au arătat magistraţii. Ju­de­cat pentru ucidere din culpă În 2017, procurorii l-au trimis în ju­decată pe Horaţiu Onescu, la acea vreme şeful de post al co­mu­nei Boşorod, pentru ucidere din culpă. Fosta iubită a tânărului, cu care aces­ta avea un copil, s-a constituit parte civilă în procesul de la Ju­de­cătoria Haţeg, so­licitând daune morale estimate la 700.000 de lei. Darius Şendroiu a fost fiul omului de afa­ceri Ioan Şendroiu, unul dintre cei mai bo­gaţi oameni din judeţ, patron al complexului de agrement Steaua Mu­re­şului. Moartea lui Darius Şendroiu a avut loc în seara de vineri, 7 octombrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare, în zona cetăţii dacice Piatra Roşie, la care tânărul participa împreună cu alte opt persoane, printre care se aflau şi tatăl său, Ioan Şendroiu, şi Horaţiu Onescu, şeful de post din comuna Boşorod. An­che­ta­tori au indicat faptul că tânărul a fost îm­pu­ş­cat accidental de un alt vânător. „Poliţia Oraşului Călan a fost sesizată cu privire la fap­tul că, pe fondul de vânătoare 50 Ursici (zona Alun-Boşorod) s-a produs un accident de vânătoare în urma căruia o persoană a fost grav rănită. Până la sosirea echipei me­di­cale, victima, un tânăr în vârstă de 26 de ani, din Deva, a decedat”, informa IPJ Hune­doara.

Ciudat că anchetatorii nu au căutat glontele
Victima a fost lovită în zona gâtului, su­fe­rind o plagă împuşcată cervicală, cu leziune multiplă, vasculară. Un glonţ a intrat prin par­tea din faţă a corpului şi a ieşit prin spate, iar rana a fost absolut incompatibilă cu viaţa, in­formau medicii legişti. Glonţul nu a mai fost găsit. Un poliţist, citat ca martor în cauză, a menţionat că în timpul cercetării la faţa lo­cului, care a avut loc în seara producerii acci­dentului şi a doua zi, s-a insistat pe căutarea tuburilor de la arma cu care s-a tras, însă nu s-a insistat pe căutarea proiectilului care l-a lovit pe Darius Şendroiu, întrucât se ştia locul unde a stat inculpatul şi se putea stabili traiectoria proiectilului care a lovit victima. Mai susţine că dacă se găsea proiectilul care l-a lovit pe Şendroiu Darius se putea stabili arma de la care s-a tras. Referitor la restul cartuşelor, poliţistul citat ca martor a menţionat că nu s-a insistat pe căutarea acestora şi ar fi fost necesar să se identifice fragmentul sau cartuşul care a lovit victima, dar nu s-a insistat pe acest aspect. De ase­menea, a precizat că prin expertiza balistică, în lipsa proiectilului, nu se poate stabili arma cu care s-a tras, ci se stabileşte doar că arma a fost folosită.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura