ComunitatePolitica si administratie

Municipiul Brad, în toată strălucirea sa. Nu doar istoria aurului îi aduce plusvaloare, cât mai ales oamenii de aici. Expoziție cu caracter permanent, deschisă publicului

Magdalena Șerban

Duminică după-masa, la Centrul de Informare Turistică din Brad a fost inau­gurată o expoziție cu caracter permanent, menită să aducă în atenția vizitatorilor frumusețea unui oraș ai cărui oameni au iubit și iubesc arta, credința și valorile.
Momentul festiv a fost cu atât mai special, la eveniment luând parte Ana Maria Sandi, fiica pictorului Dumitru Bâșcu, care, la București, în data de 14 sep­tembrie 2023 (ziua în care s-au împlinit 121 de ani de la nașterea auto­rului), i-a donat primarului Florin Cazacu, pentru municipalitate, tabloul intitulat “Repetiție după șut”, lucrare realizată la Brad, în anul 1954. Pictorul Dumitru Bâșcu este fratele de tată al com­po­zi­to­rului George Enescu. Tot aici poate fi ad­mirată și generoasa colecție de minerale a familiei Schaffer, emblematică pentru aceste meleaguri.

Istorie, cultură, tradiții
„Am dorit să facem un arc peste timp, o legătură între oameni pasionați și oameni generoși, talentați. Știm cât de pasionată era familia Schaffer pentru minerale. Trăind la Brad, au considerat a fi potrivit să întoarcă municipiului nostru colecția lor de o viață, lucru pentru care mulțumim. Doamna Sandi ne-a oferit șansa să restaurăm o pictură din biserica de la Brad. Știam că pictura e realizată doar pe jumătate. Părintele protopop mi-a spus, la vremea respectivă, că a gă­sit-o, am postat-o pe rețeaua de so­cia­lizare, iar doamna Ana Maria Sandi a regă­sit acea jumătate de pictură, ne-a dat imaginea întreagă și a fost refăcută. Ce vreau să evidențiez e că istoria nu iartă. Istoria pune lucrurile la locul lor. Așa s-a întâmplat și cu biserica noastră. Chiar dacă au vrut alte generații să o șteargă, a rămas peste timp. Atunci când doamna Sandi mi-a propus să doneze acest tablou, mi-am dat seama că este mult mai mult decât un tablou. Vedem oameni pasionați, care după ce trudesc în mină, își lasă în grabă uneltele, lămpile de mină încă arzând, își păstrează și căș­tile pe cap, de dragul de a face, cu pa­siune, muzică. Acești oameni duri, care trudeau la scosul mineralelor, îi regăsim într-un tablou în care își dezvoltă și își arată pasiunea pentru frumos, pentru artă și pentru muzică. Punctul nostru de informare turistică se dorește a fi mai mult decât un muzeu, se dorește o poveste în imagini a municipiului nostru. O sală se va numi Brad, orașul crescut pe filoane de aur și trupuri de eroi. E un mare adevăr. Apoi, într-un alt areal avem Un oraș, o familie, unde vom avea ima­gini sugestive despre biserică, școală, liceu, părintele Arsenie Boca, familia minerilor care erau pasionați de artă. De asemenea, Orașul care a dus un plus de stră­lucire lumii. Statisticile spun că 1% din aurul lumii a fost scos din zăcă­min­tele din zona Brad. Deci putem afirma, cu mândrie, că 1% din aurul lumii este botezat cu sudoarea oamenilor din zona noastră. Doresc să-i mulțumesc doam­nei Sandi pentru acest minunat gest și mai transmit că dorința domnului Schaffer ca această colecție de minerale să fie ad­mirată și de alți pământeni este la locul ei”, a punctat primarul din Brad, Florin Cazacu. Reamintim că Dumitru Bâșcu a pictat la Brad, începând cu anul 1932, pe vremea Societății Miniere MICA, pictura în frescă a Biserici Adormirea Maicii Domnului și pictura bisericii ortodoxe din satul Ruda-Brad. La Muzeul Aurului Brad mai sunt expuse două lucrări ale pictorului Bâșcu, și anume “Trei ge­nerații” și “Treptele Romane”.

A doua zi a fost la București, direct după tablou
„Prezența mea aici a venit printr-un șir ciudat de întâmplări. Aceste mijloace de comunicare pe care le blamăm, de obicei, mi-au adus la cunoștință că se face o restaurare a picturii în biserica pe care o realizase tata, fiind vorba de un tablou care are var pe el și nu se mai știe ce a fost acolo. Acasă, aveam fotografii, am găsit-o pe cea a tabloului, știam ce trebuie să fie acolo, am căutat pe Internet, am găsit biserica, am scris un mesaj, am găsit primăria, am mai scris un mesaj. Nu mă așteptam la un răspuns, dar nu numai că mi s-a spus să trimit fotografia, dar a apărut la mine acasă domnul primar și cu domnul Stoica, venit din partea bisericii. Atunci am înțeles că acolo e o comunitate și nu se trece ușor peste lucruri care pot fi importante. Drept urmare, tabloul este restaurat așa cum a fost el și în sufletul meu s-a creat o legătură cu domnul primar, cu domnul Stoica (Dumnezeu să-l odihnească!), iar când a venit vremea comemorării tatălui meu, fiindcă se fac 40 de ani de când s-a dus la Domnul, și am hotărât să fac câteva donații, primul la care m-am gândit a fost Bradul, fiindcă știam cât de apropiat a fosta tata de cei de aici (…) I-am spus domnului primar că intenționez să donez și a doua zi era deja în mașină și lua tabloul, din București. Este surprin­ză­tor. Și nu numai că l-a luat. Mi-a spus că va face un eveniment, va inaugura un mu­zeu. Tot respectul pentru domnul pri­mar, domnul viceprimar, părinții. Aveți o comunitate care are cu ce să meargă înainte. (…) Despre tata, a primit o bursă de voiaj (50.000 de lei, o sumă enormă), doi ani a umblat prin Italia, Franța, și s-a îndrăgostit de această metodă de pictură murală (nu tempera, nu ulei, ci frescă). Este o tehnică greu de lucrat. (…) Rezistă în timp, dacă e făcută bine (…) În general, înainte de război, bisericile noi erau făcute de oameni bogați sau de co­munități bogate. Brad a fost prima pe care a pictat-o (…)Între timp, picta și tablouri. Bisericile erau unele din cate­goria pictură murală. Are pictură laică murală. Criticii de artă ar putea pune acest tablou în categoria realism-socia­list, după cum erau siliți pictorii să pic­te­ze, atunci. Mie, criticii mi-au spus că nu face parte din categoria aceea silită, fiindcă el picta mineri și înainte de război, fiind pur și simplu modul lui de a vedea lumea și a o interpreta”, a afirmat Ana Maria Sandi. Aceasta a mai vorbit și despre cum l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca și cât de puternică era pri­virea Sfântului. Totodată, cel care a restaurat pictura, Florin Dărău, licențiat la București, a dezvăluit detaliile tehnice pe care le-a pus în practică.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura